Οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, υποχωρώντας κατά 7,5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο ενώ οι εισαγωγές διεύρυναν την πτώση τους, με τις προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση, ιδίως από τις ανεπτυγμένες αγορές, να παραμένουν δυσοίωνες εγείροντας αμφιβολίες για την εύθραυστη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το Reuters, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο χάρη στην ισχυρή κατανάλωση υπηρεσιών και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών μετά από χρόνια διαταραχών λόγω της πανδημίας, αλλά η παραγωγή των εργοστασίων έχει υποχωρήσει καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια και ο πληθωρισμός συμπιέζουν τη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 4,5%, χαμηλότερα από την αναμενόμενη πτώση 8% και την πτώση 7,9% του Απριλίου.
«Οι αδύναμες εξαγωγές επιβεβαιώνουν ότι η Κίνα πρέπει να βασιστεί στην εγχώρια ζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται", δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για την κυβέρνηση να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση στο υπόλοιπο του έτους, καθώς η παγκόσμια ζήτηση πιθανότατα θα εξασθενήσει περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο».
Χαρακτηριστικό της υποχώρησης που καταγράφουν οι κινεζικές εξαγωγές είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμπόριο ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από ό,τι όταν το λιμάνι της Σαγκάης, είχε κλείσει λόγω των αυστηρών περιορισμών του COVID την περασμένη χρονιά.
Τα στοιχεία της Νότιας Κορέας την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι αποστολές προς την Κίνα διολίσθησαν κατά 20,8% τον Μάιο, σηματοδοτώντας ένα ολόκληρο έτος μηνιαίων μειώσεων, με τις κορεατικές εξαγωγές ημιαγωγών να πέφτουν κατά 36,2%, γεγονός που υποδηλώνει αδύναμη ζήτηση για εξαρτήματα για την τελική κατασκευή.
Οι κινεζικές εισαγωγές ημιαγωγών μειώθηκαν κατά 15,3%, καθώς η αγορά των εξαγωγών καταναλωτικών ηλεκτρονικών που περιλαμβάνουν τέτοια εξαρτήματα εξασθένησε.
Η ζήτηση για πρώτες ύλες εξασθένησε σε γενικές γραμμές, με τις εισαγωγές άνθρακα να υποχωρούν από το υψηλό 15 μηνών που σημείωσαν τον Μάρτιο, εν μέσω χαμηλής ζήτησης από τους τομείς της ενέργειας και του χάλυβα. Οι εισαγωγές χαλκού διολίσθησαν κατά 4,6% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Κίνας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Μάιο.
Οι επιμέρους δείκτες του PMI έδειξαν επίσης ότι η εργοστασιακή παραγωγή μεταβλήθηκε σε συρρίκνωση από επέκταση, ενώ οι νέες παραγγελίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων εξαγωγών, μειώθηκαν για δεύτερο μήνα.
Τα στοιχεία προστίθενται επίσης σε έναν αυξανόμενο κατάλογο δεικτών που υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά το COVID χάνει γρήγορα την ισχύ της, ενισχύοντας την υπόθεση για περισσότερα κίνητρα πολιτικής.