ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οι προϋποθέσεις για να διατηρήσει το καθεστώς ημιαυτονομίας το Χονγκ Κονγκ

Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε πως το καθεστώς που απολαμβάνει το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο θα μπορούσε να συνεχιστεί και μετά το 2047.

Η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ δήλωσε πως η αρχή που διασφαλίζει ότι η περιοχή χαίρει ελευθεριών που δεν ισχύουν στην ηπειρωτική Κίνα μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της ημερομηνίας λήξης της το 2047, αρκεί οι νέοι της πόλης να μην καταστρέψουν με «προσωρινές παρανοήσεις».

Η πόλη, που έχει πληγεί από μήνες διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που προκάλεσε η αντίληψη ότι το Πεκίνο εντείνει τον έλεγχό του στο Χονγκ Κονγκ, πέρασε από τον έλεγχο της Βρετανίας στην Κίνα το 1997 στο πλαίσιο της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» με ισχύ τουλάχιστον για 50 χρόνια. Το Πεκίνο αρνείται ότι παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζει ότι είναι δεσμευμένο στην αρχή αυτή και κατηγορεί τη Δύση ότι υποδαυλίζει τις ταραχές.

Η συμφωνία παραχώρησης προβλέπει ότι το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο είναι τμήμα της Κίνας, αλλά χαίρει ελευθεριών, όπως η ελευθερία έκφρασης και του συναθροίζεσθαι, καθώς και ενός διαφορετικού θεσμικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος.

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν τον Ιούνιο αναφορικά με ένα νομοσχέδιο που τώρα έχει αποσυρθεί και που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα προκειμένου να δικαστούν από δικαστήρια που ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Έκτοτε, ωστόσο, εξελίχθηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι το ‘μία χώρα, δύο συστήματα’…δεν θα αλλάξει μετά το 2047», δήλωσε η Λαμ, στην πρώτη της για φέτος εμφάνιση στο Νομοθετικό Συμβούλιο της πόλης. Δήλωσε ότι η κατανόηση και η εφαρμογή της αρχής απαιτεί τη διατήρηση των «θεμελίων της μίας χώρας» και τον σεβασμό της διαφοράς «των δύο συστημάτων».

Η Λαμ κάλεσε τους νέους της πόλης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συχνά βίαιων διαδηλώσεων, να μην παραβιάσουν την αρχή εξαιτίας «προσωρινών παρανοήσεων» και συμπλήρωσε πως «Το σενάριο για το οποίο ανησυχούν σήμερα ίσως πυροδοτηθεί από το δικό τους χέρι».

Το κίνημα διαμαρτυρίας του Χονγκ Κονγκ έχει τη στήριξη του 59% των κατοίκων της πόλης, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Reuters που διενήργησε το Hong Kong Public Opinion Research Institute τον Δεκέμβριο. Μόνο το 17% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιδίωξης της ανεξαρτησίας από την Κίνα. Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες, ηλικίας 18-20 ετών, δήλωσαν ότι στηρίζουν τις διαδηλώσεις.

Η Λαμ απέρριψε επίσης τις καταγγελίες για βιαιότητα της αστυνομίας, που έχει επίσης προκαλέσει έντονη οργή στις διαδηλώσεις. «Δεν δέχομαι τους ισχυρισμούς ότι έχει υπάρξει αστυνομική βία κατά τον χειρισμό των επτά μηνών κοινωνικής αναταραχής», δήλωσε η Λαμ στους βουλευτές. «Δυστυχώς, τους τελευταίους λίγους μήνες, έχουμε δει συνεχή κηλίδωση και δαιμονοποίηση της αστυνομικής δύναμης του Χονγκ Κονγκ, με την πρόθεση να αποδυναμωθεί η ικανότητα επιβολής του νόμου της αστυνομίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές διαδηλώσεις, ταραχές και συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έλαβαν θέσεις στο πάρκο Βικτόρια και τις γύρω περιοχές για να σταματούν όποιον θεωρούσαν πως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε οποιασδήποτε μορφής δημόσια εκδήλωση για τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου 1989.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτοξεύονται και πάλι οι αεροπορικές κρατήσεις προς το Χονγκ Κονγκ

Όσοι φθάνουν από το εξωτερικό απαγορεύεται να μπουν σε μπαρ και εστιατόρια για τρεις ημέρες. Αν και μπορούν να πάνε στη δουλειά τους ή το σχολείο, πρέπει και πάλι να κάνουν πολλά τεστ COVID κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την άφιξή τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σε περίπτωση κυρώσεων

Οι δηλώσεις Πομπέο πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στη σύλληψη 53 ατόμων στο Χονγκ Κονγκ έφερε την κινεζική αντίδραση που προειδοποίησε οτι η Ουάσιγκτον θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».