ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η Ουγγαρία μπλοκάρει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία ζητά διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική, ενώ αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, αλλά και τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εκτός και αν το Κίεβο βγάλει την ουγγρική τράπεζα OTP από τον κατάλογο των «χορηγών του πολέμου», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως εφόσον η OTP παραμένει στη μαύρη λίστα», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο. «Το ίδιο ισχύει επίσης για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία δεν ενέκρινε την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που παρέχεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), ζητώντας διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική.

Ο EPF δημιουργήθηκε το 2021 και είναι ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να αποτρέπει συγκρούσεις, να οικοδομεί την ειρήνη και να ενδυναμώνει τη διεθνή ασφάλεια. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει χορηγήσει συνολικά 3,6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω αυτού του Μηχανισμού.

Η Ουγγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική της Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής όμως έχει συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα που έχουν προταθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης 20 δισ στην Ουκρανία σχεδιάζει η ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΕ προσανατολίζεται να ενισχύσει το Κίεβο με την έκδοση αμοιβαίου χρέους, καθώς παραμένει αρνητική η Ουγγαρία στην εκταμίευση του ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.