ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης 20 δισ στην Ουκρανία σχεδιάζει η ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΕ προσανατολίζεται να ενισχύσει το Κίεβο με την έκδοση αμοιβαίου χρέους, καθώς παραμένει αρνητική η Ουγγαρία στην εκταμίευση του ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας στην εκταμίευση ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.

Κατά το δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση αμοιβαίου χρέους. Η κατάρτιση του σχεδίου αυτού ακολουθεί την αδυναμία να κλειστεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής αυτού του μήνα.

Η ΕΕ σκόπευε να διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια 50 δισ. ευρώ - 33 δισ. υπό μορφή δανείων17 δισ. ως δωρεές - σε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από το 2024. Η χορήγηση της βοήθειας αυτής χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το Κίεβο, καθώς η αμερικανική βοήθεια 60 δισ. δολαρίων που έχει ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να εγκριθεί από το Κογκρέσο παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, λόγω των επιφυλάξεων Ρεπουμπλικανών.

Υπενθυμίζουμε πως οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, όπου και σε εκείνη την περίπτωση ο κ. Όρμπαν επέλεξε την αποχή από τη διαδικασία, για να μην υιοθετήσει την απόφαση που δεν έχει πάψει να χαρακτηρίζει καταστροφική για το μέλλον της ΕΕ.

Αν και η διαδικασία αναγγέλλεται μακρά, ο συμβολισμός χαρακτηρίζεται ισχυρός για τη χώρα, εμπόλεμη από την 24η Φεβρουαρίου 2022, όταν εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία μπλοκάρει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία ζητά διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική, ενώ αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.