ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ανθεκτική η οικονομία της ευρωζώνης, στο 1,1% η ανάπτυξη για το 2023

Στο 5,8% αναμένει η Κομισιόν ότι θα υποχωρήσει το 2023 ο πληθωρισμός, ενώ θα φθάσει στο 2,8% το 2024, παραμένοντας σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ.

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ στο 1,1% για το 2023 (από 0,8% πριν), η οποία θα αγγίξει το 1,6% το 2024. Για το σύνολο της ΕΕ η ανάπτυξη θα φθάσει στο 1% φέτος και θα ενισχυθεί στο 1,7% το 2024.  

Αιτία της αναβάθμισης η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία στο α’ τρίμηνο αλλά και το γεγονός ότι η οικονομία συνεχίζει να είναι ανθεκτική παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, βοηθούμενη από την υποχώρηση των τιμών ενέργειας αλλά και την ισχυρή αγορά εργασίας. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,8% και θα υποχωρήσει στο 2,8% για το 2024, στην ευρωζώνη. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση sύμφωνα με την προκαταρκτική προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ΕΕ και κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι κορυφαίοι δείκτες υποδηλώνουν συνεχή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο. Η ευρωπαϊκή οικονομία κατάφερε να συγκρατήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ξεπερνώντας την ενεργειακή κρίση χάρη στην ταχεία διαφοροποίηση της προσφοράς και τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Οι αισθητά χαμηλότερες τιμές της ενέργειας λειτουργούν στην οικονομία, μειώνοντας το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων.

Οι καταναλωτές βλέπουν επίσης τους λογαριασμούς ενέργειας να μειώνονται, αν και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη καθώς η αύξηση των μισθών καθυστερεί τον πληθωρισμό. Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, οι συνθήκες χρηματοδότησης πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές. Αν και η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ΕΕ αναμένεται να πλησιάσουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, η πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πιθανό να προσθέσει πίεση στο κόστος και την ευκολία πρόσβασης σε πιστώσεις, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των επενδύσεων και συγκεκριμένη επένδυση σε κατοικίες.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τα βασικά μεγέθη Ευρωζώνης - ΕΕ

 

Η πορεία του πληθωρισμού

Αφού κορυφώθηκε το 2022, ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2023 εν μέσω απότομης επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός (συνολικός πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων) αποδεικνύεται πιο επίμονος. Τον Μάρτιο έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 7,6%, αλλά προβλέπεται να υποχωρήσει σταδιακά στον προβλεπόμενο ορίζοντα καθώς τα περιθώρια κέρδους απορροφούν υψηλότερες μισθολογικές πιέσεις και οι συνθήκες χρηματοδότησης γίνονται πιο αυστηρές.

Ο εναρμονισμένος δείκτης του Απριλίου για τις εκτιμήσεις των τιμών καταναλωτή για τη ζώνη του ευρώ, που δημοσιεύτηκε μετά την ημερομηνία λήξης αυτής της πρόβλεψης, δείχνει οριακή πτώση του ρυθμού του πυρήνα του πληθωρισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να κορυφώθηκε το πρώτο τρίμηνο, όπως προβλεπόταν . Σε ετήσια βάση, ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ το 2023 ορίζεται στο 6,1% κατά μέσο όρο, πριν υποχωρήσει στο 3,2% το 2024, παραμένοντας πάνω από τον ονομαστικό πληθωρισμό και στα δύο προβλεπόμενα έτη.

Η αγορά εργασίας

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ 6% τον Μάρτιο του 2023 και τα ποσοστά συμμετοχής και απασχόλησης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η αγορά εργασίας της ΕΕ αναμένεται να αντιδράσει μόνο ήπια στον βραδύτερο ρυθμό της οικονομικής επέκτασης. Η αύξηση της απασχόλησης προβλέπεται στο 0,5% φέτος, πριν μειωθεί στο 0,4% το 2024. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να παραμείνει λίγο πάνω από το 6%. Η αύξηση των μισθών έχει επιταχυνθεί από τις αρχές του 2022, αλλά μέχρι στιγμής έχει παραμείνει πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Αναμένονται πιο σταθερές μισθολογικές αυξήσεις λόγω της επίμονης στενότητας των αγορών εργασίας, των ισχυρών αυξήσεων των κατώτατων μισθών σε αρκετές χώρες και, γενικότερα, της πίεσης από τους εργαζόμενους να ανακτήσουν τη χαμένη αγοραστική δύναμη.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη 

Παρά τη θέσπιση μέτρων στήριξης για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας, η ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη και η χαλάρωση των υπολειπόμενων μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία οδήγησαν το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ΕΕ το 2022 να μειωθεί περαιτέρω στο 3,4% του ΑΕΠ. Το 2023 και πιο έντονα το 2024, η πτώση των τιμών της ενέργειας θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να καταργήσουν σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, οδηγώντας σε περαιτέρω μειώσεις του ελλείμματος, στο 3,1% και στο 2,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Ο δείκτης του συνολικού χρέους της ΕΕ προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειώνεται σταθερά κάτω από το 83% το 2024 (90% στη ζώνη του ευρώ), που εξακολουθεί να είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια των δημοσιονομικών τροχιών μεταξύ των κρατών μελών. Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να υποστηρίξει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών βραχυπρόθεσμα, αυτή η επίδραση είναι βέβαιο ότι θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου καθώς το κόστος αποπληρωμής του χρέους αυξάνεται και οι δημόσιες δαπάνες προσαρμόζονται σταδιακά στο υψηλότερο επίπεδο τιμών.

Οι κίνδυνοι 

Ο πιο επίμονος δομικός πληθωρισμός θα μπορούσε να συνεχίσει να περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να αναγκάσει μια ισχυρότερη απάντηση της νομισματικής πολιτικής, με ευρείες μακροοικονομικές επιπτώσεις. Επιπλέον, τα νέα επεισόδια χρηματοοικονομικής πίεσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της αποστροφής κινδύνου, προκαλώντας μια πιο έντονη αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού από ό,τι υποτίθεται σε αυτήν την πρόβλεψη. Μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τον πληθωρισμό, στηριζόμενος στη δράση της νομισματικής πολιτικής. 

Επιπλέον, ενδέχεται να προκύψουν νέες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία μετά την αναταραχή του τραπεζικού τομέα ή που σχετίζονται με ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις. Από τη θετική πλευρά, οι πιο ευνοϊκές εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας θα οδηγούσαν σε ταχύτερη πτώση του μετρούμενου πληθωρισμού, με θετικές επιδράσεις στην εγχώρια ζήτηση. Τέλος, υπάρχει επίμονη αβεβαιότητα που απορρέει από τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η δημοσίευση των προβλέψεων περιλαμβάνει για πρώτη φορά μια επισκόπηση των οικονομικών διαρθρωτικών χαρακτηριστικών, των πρόσφατων επιδόσεων και των προοπτικών για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις οποίες χορηγήθηκε καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ από το Συμβούλιο τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παροδική η άνοδος πληθωρισμού, ανάπτυξη 5% για ευρωζώνη το 2021

Η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η επιβεβαίωση ή όχι των εκτιμήσεών της θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και κατά πόσο η προσφορά θα κατορθώσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων

Μετά την έγκριση των 26 Επιτρόπων μεμονωμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με ψηφοφορία, στις 27 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, για την έγκριση του νέου Σώματος της Επιτροπής.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευκαιρία για τη Γερμανία και την ΕΕ η πτώση της κυβέρνησης του Σολτς

Δυσλειτουργικός και άτολμος αποδείχτηκε ο τρικομματικός συνασπισμός στη Γερμανία, που προκάλεσε πολλά προβλήματα και στην Ευρώπη. Οι προσδοκίες από την πιθανή επικράτηση του Φρίντριχ Μερτς στις εκλογές.