ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Διαγωνισμός της ΕΕ για από κοινού αγορά 11,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα και οι διεθνείς προμηθευτές εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.

Τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου συνολικής ποσότητας περίπου 11,6 δισ. κυβικών μέτρων προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως ανακοίνωσε αξιοποιεί το συλλογικό οικονομικό βάρος της μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας - AggregateEU που δημιουργήθηκε πρόσφατα.

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για συνολική ζήτηση φυσικού αερίου, ποσότητας 11,625 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων), η οποία περιλαμβάνει 2.781 bcm Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και 9.554 bcm φυσικό αέριο μέσω αγωγού.

Οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου. Αυτός ο πρώτος γύρος διαγωνισμού θα καλύψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε: «Με το AggregateEU, δημιουργήσαμε μια νέα αγορά στην Ευρώπη, η οποία θα αυξήσει την ενεργειακή μας ασφάλεια ενόψει του επόμενου χειμώνα και θα συμβάλει στην πλήρωση των αποθηκών αερίου μας. Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για τους διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου να επεκτείνουν τη βάση των πελατών τους».

Η κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ εισήχθη ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να σταματήσει σταδιακά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Η κοινή αγορά φυσικού αερίου είναι ανοιχτή σε όλα τα κράτη μέλη και στην Ενεργειακή Κοινότητα της ΕΕ (Ουκρανία, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, περαιτέρω διαγωνισμοί θα ακολουθήσουν τις επόμενες ασκήσεις συγκέντρωσης ζήτησης, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2023. Μέχρι στιγμής, περίπου 107 εταιρείες έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν σε από κοινού αγορές φυσικού αερίου μέσω του AggregateEU.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Με «κενό» 27 δισ. κυβ. μέτρων αερίου κινδυνεύει να μείνει την ερχόμενη χρονιά η Ευρώπη αν μειώσει η Ρωσία τις ποσότητες που παραδίδει ακόμα στην ήπειρο ενώ αυξάνεται η ζήτηση αερίου από την Κίνα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 15% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ στο α΄εξάμηνο

Παρά τη σημαντική μείωση της φορολογίας στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, στην Ελλάδα η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν στα 23,1 ευρώ ανά 100 kWh και του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 8,8 ευρώ ανά 100 kWh.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για πλαφόν στις τιμές και από κοινού αγορές αερίου

Οι αρχηγοί των κρατών μελών μεταξύ άλλων συμφώνησαν να υπάρξει νέο σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που θα αντικατροπτίζει την αγορά φυσικού αερίου και να υπάρξουν αυξημένες προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας.
Evropaiki Enosi, EU, European Union, Sarl Michel
ΔΙΕΘΝΗ

Πιο δραστικά μέτρα της ΕΕ κατά της ενεργειακής κρίσης ζητά ο Σ. Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως υπάρχει το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω από 280 δισ. έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας - «Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα μέτρα. Δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη.