ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν στη Μόσχα για Ιράν και Λιβύη

Επί τάπητος η κρίση η Λιβύη, μετά την έκκληση την Τετάρτη της Μόσχας και της Άγκυρας για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από αύριο Κυριακή. Οι δυο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και για την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.

Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στη Λιβύη.

Η Μέρκελ αναμένεται το απόγευμα στη ρωσική πρωτεύουσα, στην πρώτη της επίσκεψη στη χώρα μετά τη συνάντησή της τον Μάιο του 2018 με τον Πούτιν στο Σότσι.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικεντρώσουν μέρος των συζητήσεών τους στην κρίση στη Λιβύη, μετά την έκκληση την Τετάρτη της Μόσχας και της Άγκυρας για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από αύριο Κυριακή, αν και Ρωσία και Τουρκία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο εκεί.

Βυθισμένη στο χάος μετά την εξέγερση του 2011, που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και την Άγκυρα, και τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο στηρίζει η Ρωσία, η οποία φέρεται να του προσφέρει όπλα και μισθοφόρους, κάτι ωστόσο που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Χάφταρ τόνισε την Πέμπτη ότι η επιχείρησή του εναντίον του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης θα συνεχιστεί.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη είναι ένας από τους βασικούς λόγους της συνάντησης Μέρκελ- Πούτιν, επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Το Βερολίνο σκοπεύει να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στην κρίση, καθώς δεν επιθυμεί η Λιβύη να μετατραπεί «σε δεύτερη Συρία».

Με την ευκαιρία αυτή η Γερμανία καγκελάριος αναμένεται να καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ιράν και Ουκρανία

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με τη Μέρκελ θα αφορούν και «την κλιμάκωση της έντασης» στη Μέση Ανατολή, μετά τον φόνο από την Ουάσινγκτον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και τα ιρανικά αντίποινα με πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Ο Πούτιν, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Ιράν, έχει εκτιμήσει ότι ο φόνος Σουλεϊμανί κινδυνεύει «να επιδεινώσει την κατάσταση» σε όλη την περιοχή. Και η Μόσχα, όπως και το Βερολίνο, έχει ζητήσει και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Το άλλο θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών είναι η κρίση στην Ουκρανία, όπου παρατηρείται μια σχετική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.

Τη συνάντηση αυτή, την πρώτη σε αυτό το επίπεδο από το 2016, ακολούθησε στις 29 Δεκεμβρίου η ανταλλαγή περίπου 200 κρατουμένων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία καλεί για λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι εταιρίες σε όλο τον κόσμο αναμένουν μια ένδειξη βελτίωσης στη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς και τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης.
Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Την ευγνωμοσύνη του στη Μπούντεσταγκ εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει κατά τρόπο που να μην αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιος κέρδισε», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι και κάλεσε τους συμμάχους του να συνεργαστούν για να τερματίσουν τον πόλεμο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σολτς ζητά την επιστροφή στην Ουκρανία των παιδιών που έχουν απαχθεί

Το Κίεβο θεωρεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απαγάγει περισσότερα από 19.000 παιδιά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει μόνο 400.