Σε «ολική περικύκλωση» της νήσου, στοχεύουν οι στρατιωτικές ασκήσεις που άρχισε σήμερα η Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV. «Η σημερινή άσκηση επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (...) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, διευκρίνισε το CCTV.
Η ακριβής τοποθεσία αυτών των ασκήσεων δεν είναι γνωστή. Το πιο στενό τμήμα του Στενού της Ταϊβάν ανάμεσα στις κινεζικές ακτές και τη νήσο είναι περίπου 130 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το CCTV, για τις ασκήσεις αυτές έχουν κινητοποιηθεί κυρίως αντιτορπιλικά, πυραυλάκατοι, καταδιωκτικά αεροσκάφη και εφοδιαστικά.
Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έναν «αυταρχικό επεκτατισμό» από την πλευρά της Κίνας, κατήγγειλε σήμερα η πρόεδρος της νήσου Τσάι Ινγκ-γουέν κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στο Στενό της Ταϊβάν. «Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έναν συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό», σημείωσε η Τσάι, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (...) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
«Ο λαός μας αγαπά τη δημοκρατία και επιδιώκει την ειρήνη», σημείωσε επίσης η πρόεδρος της νήσου, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.
Η Τσάι έκανε το σχόλιο αυτό στην αρχή γεύματος με αντιπροσωπεία βουλευτών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ, που επισκέπτεται το νησί.
Να σημειωθεί πως υψηλόβαθμος Αμερικανός βουλευτής δεσμεύτηκε σήμερα να συμβάλει για την παροχή εκπαίδευσης για τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν και για την επιτάχυνση της παράδοσης όπλων, την ώρα που η Κίνα άρχιζε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από τη νήσο.
Μιλώντας σε γεύμα στην Ταϊπέι που παρέθεσε η Τσάι στην δικομματική του αντιπροσωπεία, ο Μάικλ Μακόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι βρίσκονταν εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά την Ταϊβάν και σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι δημοκρατίες να είναι ενωμένες.
«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (των Αντιπροσώπων), υπογράφω όλες τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων όπλων στην Ταϊβάν, και σας υπόσχομαι κυρία Πρόεδρε ότι θα παραδώσουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε.
Η Ταϊβάν έχει από πέρυσι διαμαρτυρηθεί για καθυστερήσεις στις παραδόσεις αμερικανικών όπλων, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, καθώς οι κατασκευαστές στρέφουν τις προμήθειες στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο Κογκρέσο για να επιταχύνουμε αυτές τις πωλήσεις και να πάρετε τα όπλα που χρειάζεστε για να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας», σημείωσε ο Μακόλ, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικάνος.
«Και θα παράσχουμε εκπαίδευση στον στρατό σας -όχι για πόλεμο, αλλά για ειρήνη», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. «Η προβολή αδυναμίας προκαλεί μόνον επίθεση και σύγκρουση. Η προβολή δύναμης παρέχει αποτροπή και προάγει την ειρήνη», σημείωσε επίσης.
Μολονότι αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ τερματίστηκε το 1979, όταν η Ουάσινγκτον διέκοψε τις επίσημες διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι υπέρ του Πεκίνου, μια στενή στρατιωτική σχέση εξακολουθεί να υπάρχει και οι ΗΠΑ είναι η κύρια ξένη πηγή όπλων για την Ταϊβάν.
Η Κίνα περιγράφει την Ταϊβάν ως το πιο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το θέμα αυτό αποτελεί συνεχή πηγή τριβών ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.