Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου που πυροδότησε το ενεργειακό ράλι στις αγορές, έχει επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, προκαλώντας τριγμούς και στις δυο όχθες του Ατλαντικού.
Οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της ανακοίνωσης πως θα μειωθεί άνω του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως η παραγωγή πετρελαίου, έως το 2023, και των στοιχείων για την μεταποίηση στην ευρωζώνη έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με οριακή πτώση 0,03% στις 457,72 μονάδες, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 4%.
Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν σήμερα περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή τους, που ανέρχονται σε περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που ανέφεραν ότι έχει στόχο τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.
Η εξέλιξη έρχεται μια ημέρα πριν από την τηλεδιάσκεψη της υπουργικής επιτροπής του ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, και η οποία αναμενόταν να διατηρήσει σε 2 εκατ. bpd τις περικοπές που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2023.
Οι τιμές του πετρελαίου τον περασμένο μήνα υποχώρησαν προς τα 70 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, λόγω ανησυχιών ότι μια παγκόσμια τραπεζική κρίση θα πλήξει τη ζήτηση. Ωστόσο, δεν αναμενόταν περαιτέρω δράση από τον ΟΠΕΚ+ για τη στήριξη της αγοράς, αφού πηγές του πετρελαϊκού καρτέλ υποβάθμισαν αυτή την προοπτική, ενώ το αργό είχε ανακάμψει τις τελευταίες ημέρες προς τα 80 δολάρια, περιορίζοντας την ανάγκη για παρέμβαση του ΟΠΕΚ+.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ αποτελεί «μια ανεπιθύμητη έναρξη της νέας εβδομάδας για τις αγορές κινδύνου και τους φορείς χάραξης πολιτικής που εξακολουθούν να ασχολούνται με τον επίμονο πληθωρισμό και τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης», ανέφερε ο Tony Sycamore της IG.
Αρνητικά ήταν τα στοιχεία και για τον μεταποιητικό τομέα στην ευρωζώνη που κατέγραψε πτώση τον Μάρτιο υποχωρώντας στο 47,3, από 48,5 τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η παραγωγή των εργοστασίων αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών, καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού υποχώρησαν και οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης κατέγραψαν ρεκόρ σύντομων χρόνων παράδοσης.
Η μεταποιητική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε επίσης τον Μάρτιο, μετά τα υψηλά επτά μηνών που είχε βρεθεί τον Φεβρουάριο, ενώ η η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να διαμορφώνεται στο 44,7.
Σε αυτό το κλίμα στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,31% στις 15.580 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε υψηλότερα κατά 0,32% στις 7.345 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 7.673 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,24% στις 27.179 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες 0,81% στις 9.157 μονάδες.
Με υποχώρηση 4% έκλεισε και η μετοχή της UBS, μετά τη διαρροή ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 20-30%, καθώς ενσωματώνει τις δραστηριότητες της Credit Suisse. Κατά 20% «βούλιαξε» η μετοχή της βρετανικής Cineworld.
Ανάμεικτα τα πρόσημα και στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ+ με τον Dow Jones στις 20:00 να σημειώνει άνοδο 0,68% στις 33.502 μονάδες, και ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί οριακά κατά 0,08% στις 4.105 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,98% στις 12.100 μονάδες. Ο δείκτης ολοκλήρωσε πάντως ένα εντυπωσιακό α' τρίμηνο, σημειώνοντας άλμα 17%.