Ένα πραγματικό… δώρο στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέφεραν τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης τα οποία δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο.
Οι εσωτερικές διαμάχες ξέσπασαν την Παρασκευή, όταν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του μπλοκ της αντιπολίτευσης, το Iyi, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινέσει σε τυχόν υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κόμματος CHP, με την ηγέτη του Μεράλ Ακσενέρ να τονίζει σε δηλώσεις της ότι η συμμαχία των έξι κομμάτων «έπαψε να είναι μια πλατφόρμα κοινής λογικής όπου μπορούν να συζητηθούν οι πιθανοί υποψήφιοι».
Η Ακσενέρ δήλωσε ότι πρότεινε ως πιθανούς αντιπάλους του Ερντογάν τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, αλλά απορρίφθηκε από το υπόλοιπο μπλοκ, το οποίο επέμεινε στον Κιλιτσντάρογλου. Ήταν η 12η φορά που οι ηγέτες συναντήθηκαν, αλλά η αποτυχία τους να καταλήξουν σε συμφωνία τους έχει εκθέσει σε συχνές επιθέσεις από τον Ερντογάν.
Ενώ η Ακσενέρ απέφυγε να αποχωρήσει από τη συμμαχία, η δημόσια κριτική της και οι προτάσεις της για εναλλακτικούς υποψηφίους καθιστούν όλο και πιο πιθανό το στρατόπεδο κατά του Ερντογάν να διαλυθεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι είναι ανοργάνωτα, λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι παραμένουν πολύ διχασμένα σε σημαντικά ζητήματα για να διοικήσουν τη χώρα. Μία ημέρα πριν από την τελευταία σύνοδο κορυφής της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν προκήρυξε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου, διαψεύδοντας τις εικασίες ότι η ψηφοφορία θα αναβληθεί μετά τους δύο φονικούς σεισμούς.
Προβάδισμα του κυβερνητικού κόμματος
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα να έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογών του Μαΐου, δηλώνουν σήμερα δημοσκόποι, παρά την ευρεία κριτική που ασκήθηκε στην αρχική του ανταπόκριση στην καταστροφή.
Δύο δημοσκοπήσεις αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η αντιπολίτευση δεν έλαβε νέα υποστήριξη, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της μέχρι στιγμής να ορίσει υποψήφιο, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, και εν μέρει λόγω της απουσίας από την πλευρά της ενός χειροπιαστού σχεδίου για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον σεισμό. «Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση τόσο όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll Εζέρ Σεντζάρ.
Τα δημοσκοπικά στοιχεία της εταιρείας του δείχνουν τον συνασπισμό του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να έχουν το προβάδισμα στην περίπτωση επικείμενων εκλογών, μολονότι έχει χάσει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Πάνω από 45.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έμειναν άστεγοι μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της στις 6 Φεβρουαρίου --στην χειρότερη καταστροφή στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Στον άμεσο απόηχο της καταστροφής κυριάρχησαν αναφορές ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της καταστροφής και καθυστέρησαν υπερβολικά. Άλλοι επέκριναν την χαλαρή επιβολή από την κυβέρνηση των προδιαγραφών ασφαλείας για τα κτίρια, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τους ίδιους, την κατάρρευση ακόμη και νεόδμητων σπιτιών.