Η κυβέρνηση της Ισπανίας πήρε την απόφαση να στείλει καταρχήν έξι βαριά άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόβλες, ενημερώνοντας τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας στη Μαδρίτη. Δεν αποκλείεται να προμηθεύσει περισσότερα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αν κρίνει πως είναι «απαραίτητο», πρόσθεσε η υπουργός.
Τα άρματα που έχει σκοπό να στείλει η ισπανική κυβέρνηση θα προέλθουν από τα αποθέματά της, είναι παροπλισμένα από το 2012 και θα χρειαστούν επισκευές, διευκρίνισε η ίδια. Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 347 τέτοια άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής . Από αυτά, τα 108 είναι Leopard 2A4, παλαιότερα, και 239 είναι 2A6, πολύ πιο σύγχρονα. Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν θέλει να στείλει στο Κίεβο πιο εξελιγμένα Leopard 2A6. Είναι απαραίτητα για την άμυνα της ίδιας της Ισπανίας, εξήγησε η κυρία Ρόβλες.
Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν αναγγείλει πως θα στείλουν 14 και 3 Leopard 2A6 αντίστοιχα. Για να σχηματιστεί τάγμα τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού χρειάζονται γενικά 31 άρματα, κατά συνέπεια θα χρειαστούν άλλα 14. Την περασμένη εβδομάδα, 55 ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στην Ισπανία για να εκπαιδευτούν στα Λέοπαρντ· η εκπαίδευσή τους θα είναι εντατική και πιο βραχυχρόνια από ό,τι είθισται. Πρόκειται τόσο για μέλη πληρωμάτων των βαρέων αρμάτων αυτών —το καθένα έχει τέσσερα—, όσο και για τεχνικούς.
Αντίδραση από Μόσχα για την αποστολή αρμάτων μάχης από τη Δύση
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τη Γερμανία και άλλα κράτη της Δύσης πως στη σύρραξη στην Ουκρανία έχουν ελατήρια ανάλογα με εκείνα των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και πριν από 80 χρόνια, εμπλέκονται ύπουλοι και ισχυροί εχθροί οι οποίοι θέλουν να κυριεύσουν τη χώρα μας και να μας καθυποτάξουν», πέταξε ο Βασίλι Νεμπένζια απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση.
«Για άλλη μια φορά, γερμανικά άρματα μάχης θα σκοτώνουν Ρώσους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα βαριά τεθωρακισμένα Leopard 2 που έχουν υποσχεθεί να στείλουν στον ουκρανικό στρατό οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Καθώς αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, η ΓΣ του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα να περάσει ψήφισμα με το οποίο θα καλεί να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της. Προγραμματίζεται να εκφραστούν πρεσβευτές και ανώτεροι αξιωματούχοι δεκάδων χωρών ενόψει της ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Δύση πως αυτή προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως χρησιμοποιεί αυτή τη σύρραξη ως εργαλείο για να αποδυναμώσει αν όχι να σβήσει τη χώρα του από τον χάρτη. Ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του αντέταξε προχθές Τρίτη πως «ο Πούτιν διάλεξε αυτόν τον πόλεμο» και «μπορεί να τον τελειώσει με μια του λέξη», επιμένοντας πως «οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης δεν επιδιώκουν ούτε να ελέγξουν, ούτε να καταστρέψουν τη Ρωσία», σε ομιλία του στη Βαρσοβία.
Στα πεδία των μαχών, οι συγκρούσεις μαίνονται και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως τα μέρη εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευθούν.