ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, ανακοίνωσε νέα βοήθεια

Εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς αποτελεί η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο σύμφωνα με τον Β. Ζελένσκι. Το νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων θα ανακοινωθεί αύριο.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία θα ανακοινωθεί αύριο, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Κίεβο, όπου πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη εν όψει της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά την διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο και έδωσε στην Ουκρανία την διαβεβαίωση ότι θα έχει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην ρωσική εισβολή. «Θα ανακοινώσω την αποστολή επιπλέον σημαντικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεροπορικής παρακολούθησης», δήλωσε στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε κατά την διάρκεια ομιλίας, το θάρρος της Ουκρανίας στον πόλεμο και σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί έξι φορές το Κίεβο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Το ήξερα ότι θα επιστρέψω», είπε.

Στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου αποτελεί «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν την προμήθεια όπλων μακρού βεληνεκούς Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, χωρίς να υπάρξει ρωσική πυραυλική επίθεση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την πόλη Μπαχμούτ (ανατολικά), που είναι αντιμέτωπη με καθημερινές επιθέσεις του ρωσικού στρατού εδώ και μήνες, αλλά υπολογίζοντας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Προπολεμικά η Μπαχμούτ, που υπάγεται στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων, όμως τώρα ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν απομένουν σε αυτή παρά λιγότεροι από 5.000 πολίτες.

«Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πόλη. Στην πραγματικότητα, όπως αρκετές άλλες στο Ντονμπάς, έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους Ρώσους. Είναι σημαντικό για εμάς να την υπερασπιστούμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος και όχι αν πρόκειται να σκοτωθούν όλοι», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στην ιταλική εφημερίδα.

Για ορισμένους αναλυτές στη Δύση, η πόλη έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική αξία, μολονότι αναγνωρίζουν πως αποτελεί πύλη για πόλεις δυτικότερα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, οι Ρώσοι διοικητές έχουν σκοπό να κινηθούν προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, δυτικότερα στην περιφέρεια, να φθάσουν «ως και τη Ντνίπρο» (κεντρικά). «Θα αντισταθούμε και στο μεταξύ θα προετοιμάσουμε την επόμενη αντεπίθεση», είπε.

Ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην κατάληψη όλου του Ντονμπάς —που αποτελείται από τις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ—, αφού η αρχική προσπάθειά του να προελάσει στο Κίεβο απέτυχε.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την Μπαχμούτ από τον Ιούλιο, όταν κατέλαβαν δυο πόλεις βορειότερα. Με αιχμή του δόρατος τους μισθοφόρους της εταιρείας Βάγκνερ, σημειώνουν οριακά εδαφικά κέρδη σε κοντινά χωριά, ενώ μαίνονται μάχες σε βόρειους τομείς της ίδιας της πόλης τις τελευταίες ημέρες. Για ουκρανούς στρατιωτικούς αναλυτές, η πόλη, που διαθέτει φυσικές οχυρώσεις, ιδίως έναν ποταμό και δασικές εκτάσεις, έχει σημασία: καθηλώνει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή ο ουκρανός στρατός να εγκαταλείψει την Μπαχμούτ. Η πόλη δεν είναι περικυκλωμένη», διαβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Κοβαλένκο μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο nv.ua. «Η Μπαχμούτ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο: είναι παγίδα. Για εννιά μήνες, συγκεντρώνει τους πόρους και τα μέσα των ρωσικών δυνάμεων κατοχής... έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Δεν πρέπει να θεωρείται φρούριο, αλλά παγίδα», επέμεινε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ματαίωσε ο Μπάιντεν τη Σύνοδο για Ουκρανία εξαιτίας του τυφώνα

Η ομάδα του Ράμσταϊν των δωρητών όπλων της Ουκρανίας επρόκειτο να συγκληθεί για την υψηλότερου επιπέδου συνάντησή της που έχει γίνει ποτέ στο περιθώριο της κρατικής επίσκεψης του Μπάιντεν στη Γερμανία.