Ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα πως η διαχείριση από τις ΗΠΑ του περιστατικού με το μπαλόνι ήταν «απίστευτη» και «υστερική» και μια «παράλογη» ενέργεια που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.
«Υπάρχουν τόσα πολλά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο, άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα καταρρίψουν όλα;» είπε ο Ουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Ένα φερόμενο ως κινεζικό μπαλόνι παρακολούθησης, το οποίο το Πεκίνο αρνείται ότι ήταν κυβερνητικό κατασκοπευτικό σκάφος, πέταξε για μια εβδομάδα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά προτού καταρριφθεί ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού ωκεανού στις 4 Φεβρουαρίου με εντολές του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Για τον Ουάνγκ, η κατάρριψη του μπαλονιού «συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία» του 1944. «Απαιτούμε επιτακτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους», είπε ακόμη.
«Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο», συνέχισε. «Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλογίζονται αυτά τα γεγονότα και χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψουν ένα μπαλόνι με τους πυραύλους τους, κάτι που είναι, κατά τη γνώμη μου, παράλογο και υστερικό».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ουάνγκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης. Ο Μπλίνκεν αναμένεται να αναχωρήσει από το Μόναχο αύριο Κυριακή.
Οι επιχειρήσεις έρευνας για τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. «Τα τελευταία συντρίμμια (που συλλέχθηκαν) μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο ερευνών του FBI στη Βιρτζίνια, για να εξεταστούν από την αντικατασκοπεία», διευκρινίζει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.
Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε στις 4 Φεβρουαρίου ανοιχτά της ακτής της Νότιας Καρολίνας το κινεζικό αυτό αερόστατο που θεωρείται από το Πεντάγωνο ότι ήταν κατασκοπευτικό με στόχο τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών.
Το Πεκίνο υποστήριξε από την πλευρά του ότι επρόκειτο για μη στρατιωτικό αερόστατο που είχε ως κύριο σκοπό του τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων και είχε ακούσια παρεκκλίνει από την πορεία του και έτσι βρέθηκε να πετάει πάνω από το αμερικανικό έδαφος.
Η υπόθεση του μπαλονιού οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει σπάνια προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα. Άκαρπες οι έρευνες των ΗΠΑ για τα δύο άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης το τέλος των ερευνών όσον αφορά δύο αντικείμενα που καταρρίφθηκαν, το ένα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αλάσκας, στις 10 Φεβρουαρίου, και το άλλο πάνω από την λίμνη Χιούρον, στα σύνορα με τον Καναδά, δύο ημέρες αργότερα.
Οι έρευνες αυτές, οι οποίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με τις καναδικές αρχές και έγιναν με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, ήταν άκαρπες, διευκρινίζει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι τίποτε δεν επιτρέπει σε αυτό το στάδιο να εννοηθεί ότι αυτά τα δύο αντικείμενα «συνδέονταν με το κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών».
«Η Κίνα ούτε έμεινε άπραγη ούτε έριξε λάδι στη φωτιά όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και συνεχίζει να καλεί για ειρήνη και διάλογο», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι σχετικά με το Ουκρανικό.
«Προτείνω όλοι να αρχίσουν να σκέπτονται ήρεμα, ιδιαίτερα οι φίλοι στην Ευρώπη, για το τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Ο Ουάνγκ είπε επίσης πως υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που απ΄ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα» χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφερόταν. Η Κίνα θα εκθέσει τη θέση της για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης σε ένα έγγραφο όπου θα δηλώνεται πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, είπε ο Ουάνγκ.
Όταν του ζητήθηκε να καθησυχάσει το ακροατήριο πως δεν επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταΐβάν, ο Ουάνγκ είπε πως οι «δυνάμεις της ανεξαρτησίας» της Ταϊβάν είναι ασύμβατες με την ειρήνη. Η Κίνα διεκδικεί ως δική της τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν, πρέπει να διατηρήσουμε αποφασιστικά την πολιτική της μίας Κίνας», είπε.