Περισσότερα από 70 χρόνια μετά την απαγόρευση πώλησης κρέατος γατιών και σκυλιών ως τροφή, οι αστυνομικές αρχές του Χονγκ Κόνγκ, το βράδυ της Πέμπτης (9/2) πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα κατάστημα που είναι ύποπτο ότι παρέβη την εν λόγω απαγόρευση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN οι αστυνομικοί κατέσχεσαν «ύποπτα δείγματα κρέατος σκύλου ή γάτας» σε ένα κατάστημα στην περιοχή Γιάου Μα Τέι, κατά τη διάρκεια μιας κοινής επιχείρησης από το τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης της πόλης και το τμήμα Τροφίμων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.
Το τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης της κυβέρνησης του Χόνγκ Κόνγκ ανέφερε ότι πραγματοποίησε την επιδρομή αφού έλαβε αναφορές ότι τα κρέατα που πωλούνταν στο Γιάου Μα Τέι - μια πυκνοκατοικημένη εμπορική περιοχή και συγκεκριμένα στην περιοχή Καουλούν και ότι έχει δρομολογήσει την εξέταση των δειγμάτων που κατασχέθηκαν.
Έρευνες διεξάγονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το κατάστημα αυτό εμπορευόταν φρέσκο κρέας χωρίς άδεια. Εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, το τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης της πόλης προειδοποίησε πως «θα ασκηθεί δίωξη».
Σημειώνεται ότι, η κατανάλωση κρέατος σκύλου και γάτας έχει απαγορευτεί στο Χονγκ Κονγκ από το 1950. Σε αυτή τη βάση, τα νέα πως ένα κατάστημα μπορεί να καταπάτησε τους κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί τόσα χρόνια πριν, ώθησαν τόσο τους νομοθέτες όσο και φιλοζωικές οργανώσεις να αυστηροποιηθεί περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εκμετάλλευση των ζώων.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του νομοθέτη, Γκάρυ Τσαν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook περιέγραψε την πώληση κρέατος γάτας και σκύλου ως «απαράδεκτη», ενώ πρόσθεσε πως «το Χονγκ Κονγκ έχει απαγορεύσει την κατανάλωση κρέατος γάτας και σκύλου εδώ και 70 χρόνια. Το περιστατικό υπογραμμίζει ότι η συχνότητα των επιτόπιων ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές δεν ήταν αρκετή».
Η τοπική οργάνωση δικαιωμάτων των ζώων «Society for the Prevention of Cruelty to Animals» δήλωσε την Παρασκευή (10/2) ότι «καταδικάζει έντονα» την πώληση κρέατος σκύλου και γάτας. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνήσουν αμέσως με την αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές εάν υποψιαστούν ότι κάποιος έχει παραβεί αυτό το νόμο.
Ο νόμος για την απαγόρευση εμπορίου ορίζει ότι «κανένα άτομο δεν επιτρέπεται να σκοτώσει κανένα σκύλο ή γάτα προκειμένου να αποτελέσει τροφή [...] και κανένα άτομο δεν θα πουλάει ή χρησιμοποιεί ή επιτρέπει την πώληση ή χρήση του κρέατος σκύλων και γατών για τροφή»
Οι παραβάτες μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 640 δολαρίων αλλά και να δεχτούν ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Σύμφωνα με την «Humane Society International», υπολογίζεται ότι περίπου 30 εκατομμύρια σκύλοι και 10 εκατομμύρια γάτες σκοτώνονται κάθε χρόνο για ανθρώπινη κατανάλωση.