Αγώνα δρόμου με τον χρόνο κάνουν Τούρκοι και ξένοι διασώστες προκειμένου να διασώσουν περισσότερους επιζώντες από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας στο Καχραμανμαράς που κυριολεκτικά ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις.
Ο απολογισμός του σεισμού ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.
Ένα ακόμα παιδί, περίπου 15 ετών, ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Χατάι της Τουρκίας τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διασώσει μέχρι στιγμής στους τέσσερις, ενώ και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχωρεί αυτή την ώρα από την Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.
Το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει από τον φοβερό σεισμό, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.
Έτσι ο απολογισμός της τρομερής προσπάθειας που καταβάλλουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής μέχρις στιγμής είναι τέσσερις ζωντανοί και τρεις νεκροί.
Η δεύτερη αποστολή που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία, αναχωρεί με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από 15 μέλη της Β' ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.
Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.
Με την νέα ομάδα που θα επιχειρήσει επίσης στην πόλη Χατάι, η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.
Οι ΗΠΑ λένε πως βοηθούν τον «λαό της Συρίας», αλλά όχι τη Δαμασκό
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες Τρίτη πως συνεργάζεται με ΜΚΟ στη Συρία για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά αρνούμενη οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό.
«Στη Συρία, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», είπε στον Τύπο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
«Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτή τη βοήθεια ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει» τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει, συνέχισε επιμένοντας πως «τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Προηγουμένως, στέλεχος αρμόδιο για τη διεύθυνση επιχειρήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID), ο Στίβεν Άλεν, διαβεβαίωνε από την Άγκυρα ότι «όλες μας οι ανθρωπιστικές προσπάθειες κατευθύνονται επί του παρόντος στη βορειοδυτική Συρία».
Η αμερικανική βοήθεια συνίσταται στην υποστήριξη των ομάδων που εκτελούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στην προσφορά λύσεων ως προς τη στέγη και τροφίμων, συμπλήρωσε ο κ. Άλεν, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομάσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις-εταίρους των ΗΠΑ, για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών στη Συρία εντοπίζονται σε τομείς που δεν ελέγχονται από τις αρχές της χώρας όπου μαίνεται πόλεμος για δώδεκα χρόνια.
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό, απορρίπτουν κάθε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αρνούνται να της διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια για την ανοικοδόμηση.