ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
recession
Πηγή: Shutterstock.

«Σύννεφα» ύφεσης στην ευρωζώνη: Απροσδόκητη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ

Κατά 0,2% συρρικνώθηκε το γερμανικό ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους. Επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων στην Ισπανία. Επανέρχεται ο φόβος για ύφεση στην ευρωζώνη φέτος.

Δυσάρεστα μηνύματα για την πορεία της ευρωζώνης στέλνουν τόσο η γερμανική όσο και η ισπανική οικονομία, με τα μακροοικονομικά τους δεδομένα να ανησυχούν αγορές και επενδυτές

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022, κάτι το οποίο ήταν αναπάντεχο και επιβεβαίωσε όσους εκτιμούν ότι η Γερμανία δεν θα αποφύγει την ύφεση φέτος, συμπαρασύροντας σε αυτήν την πορεία και την οικονομία της ευρωζώνης. 

Αρκετοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη στη Γερμανία αυξάνεται μετά από έναν ήπιο χειμώνα εξαιτίας των γεμάτων αποθηκών με φυσικό αέριο που σχεδόν εξάλειψαν τον κίνδυνο ελλείψεων κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα. Οι τιμές χονδρικής πώλησης του αερίου έχουν μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ, καλλιεργώντας ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Όμως την ίδια ώρα η ζήτηση επιβαρύνεται, καθώς η άνοδος των τιμών συνεχίζει να μεταφέρεται στους καταναλωτές. Η τάση αυτή ήταν επίσης ορατή στη Σουηδία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τέταρτο τρίμηνο, όπως έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Περιμένουμε περισσότερα από τα ίδια για τις αρχές του 2023, δηλαδή μια μέτρια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ που θα αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη κατανάλωση», εκτιμά σε έκθεσή της η Berenberg και προσέθεσε ότι «μετά από την ήπια ύφεση του χειμώνα, η οικονομία είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί την άνοιξη και να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά σημαντικά στα μέσα του 2023».

Η γερμανική κυβέρνηση προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα οριακή ανάπτυξη 0,2% για το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,4%. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ εξακολουθεί να προειδοποιεί για πιθανή ύφεση και να τονίζει ότι η κρίση που προκάλεσε η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει.

Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί επίμονος εν μέσω αυξανόμενων απαιτήσεων για υψηλότερους μισθούς. Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν αύξηση μισθών κατά 15%, ενώ και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα επιδιώκουν επίσης διψήφια αύξηση. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών με περιοριστική νομισματική πολιτική. Πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στην ήδη πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της. Ο πλήρης αντίκτυπος αυτών των μέτρων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.

Ο πληθωρισμός επιστρέφει στην Ισπανία

Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο μετά από ένα πεντάμηνο επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση από 5,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022. Πρόκειται για διαμόρφωση του δείκτη πολύ υψηλότερα από το 4,8% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, με τις προβλέψεις τους να κυμαίνονται, πάντως, από 3,8% έως και 6,5%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Times, Plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» πληθωρισμού σε Γερμανία και Ισπανία αλλά «επιμένει» ο δομικός

Στο 7,8% υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο, ενώ στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε στο 3,1%, αίροντας μέρος των πιέσεων για την ΕΚΤ. Παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα ο δομικός δείκτης.
Nagkel
ΔΙΕΘΝΗ

Kατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ο νέος επικεφαλής της Bundesbank

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σημειώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή και προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Σάντσεθ: Η εξτρεμιστική απειλή ενισχύεται σε Ισπανία και Γερμανία

Ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται και στην παραίτηση της παραδοσιακής δεξιάς, επισημαίνοντας πως μια προοδευτική κυβέρνηση όπως της Ισπανίας είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέο άλμα πληθωρισμού λόγω Μέσης Ανατολής και ξηρασίας

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 2,9%, με σημαντική άνοδο στις τιμές ενέργειας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 33,6% και τα καύσιμα στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία κατά 2,6% από τον Ιούλιο.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες θάνατοι σε Γερμανία και Ισπανία λόγω καύσωνα και κλιματικής κρίσης

Στη Γερμανία, περίπου 14.000 άτομα πέθαναν από τη ζέστη από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2018. Στην Ισπανία, σχεδόν 4.500 θάνατοι αποδίδονται στα πρόσφατα κύματα καύσωνα.