Η Γαλλία θεωρεί ότι θα πρέπει να μεταβληθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υπαγορεύεται από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Γαλλίας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό στο εσωτερικό της ΕΕ.
«Ο πόλεμος αλλάζει το παιχνίδι, το ίδιο και η οικολογική μετάβαση», υπενθύμισε ο Γάλλος υπουργός, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θεωρεί το καθεστώς αυτό άδικο, καθώς το φυσικό αέριο παράγει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ηλεκτρικής της ενέργειας (περίπου 7% κατά μέσο όρο), η οποία παράγεται κυρίως από πυρηνικούς σταθμούς.
Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη αρκετών χωρών, όχι όμως της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ που είχε επισημάνει επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες.
Πάντως η σημαντική πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στις αρχές του 2023 σε σχέση με το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2022 διαψεύδει τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν ακόμη και από θεσμικούς φορείς της ΕΕ ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών.
Η ανησυχία από μερίδα της αγοράς μετατοπίζεται τώρα σε πιθανές επιπτώσεις του ευρωπαϊκού πλαφόν στο TTF στην κάλυψη των αναγκών για τον επόμενο χειμώνα (2023/2024), εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) από την Κίνα.