ΓΔ: 1413.7 0.47% Τζίρος: 23.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:45:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Απειλεί με διακοπή σχέσεων την Κίνα εάν επιτεθεί στην Ταϊβάν

Τα σχέδια του Βερολίνου για μια νέα στρατηγική για την Κίνα σηματοδοτούν την απομάκρυνση από τις πολιτικές του υπό την πρώην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που στήριζε την ενίσχυση των σχέσεων με το Πεκίνο.

Η Γερμανία μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει τις σχέσεις της με τη Κίνα όπως έκανε με τη Ρωσία, στην περίπτωση που η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην εφημερίδα Die Zeit, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η Γερμανία επεξεργάζεται μια νέα στρατηγική για την Κίνα στο πλαίσιο μιας πιο νηφάλιας προσέγγισης για τις σχέσεις και θέλει να μειώσει την εξάρτηση από την οικονομική υπερδύναμη της Ασίας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αύριο, μεθαύριο ή σε 10 χρόνια, ίσως έρθει η στιγμή που η Κίνα θα περάσει τα σύνορα», δήλωσε ο Λαρς Κλινγκμπάιλ στην εφημερίδα Die Zeit. 

«Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι σχέσεις μας με την Κίνα θα αλλάξουν επίσης θεμελιωδώς, όπως συμβαίνει με τη Ρωσία». Ο Σολτς έχει πει ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην περίοδο πριν από την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αν και η Γερμανία έχει βοηθήσει την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει την εισβολή, υψηλόβαθμη Γερμανίδα βουλευτής δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία δεν θα προμηθεύσει όπλα στην Ταϊβάν, ούτε της ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι δικό της έδαφος. «Η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική. Ο ρόλος μας είναι λιγότερο στρατιωτικός εδώ. Είναι οικονομικό ζήτημα», δήλωσε η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου, ενώ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ταϊπέι.

Ο Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί περισσότερο από την Κίνα, να ανοίξει άλλες αγορές και να βρει άλλους εταίρους για εμπόριο σε πρώτες ύλες, προσθέτοντας ότι: «Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα από τη σχέση μας με τη Ρωσία».

Τα σχέδια του Βερολίνου για μια νέα στρατηγική για την Κίνα σηματοδοτούν την απομάκρυνση από τις πολιτικές του υπό την πρώην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που έπαιρνε μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές μαζί της στα συχνά της ταξίδια στην Κίνα και είδε άνθιση στις οικονομικές σχέσεις. Η Κίνα έγινε ο βασικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2016. Τα τελευταία χρόνια, Γερμανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες τίθενται υπέρ της μεγαλύτερης διαφοροποίησης στο εμπόριο με την Ασία, ως απάντηση στον αυξανόμενο έλεγχο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην κοινωνία και την οικονομία. Λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμά της το 2021, η Μέρκελ δήλωσε στο Reuters ότι ίσως υπήρξε αρχικά αφελής σε κάποιους τομείς συνεργασίας με την Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κοινοβουλευτικοί της Γερμανίας φθάνουν στην Ταϊβάν σήμερα

Την ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πέτερ Χάιτ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, ο Μινγκ-Γεν Τσάι, στο διεθνές αεροδρόμιο Ταογιουάν. Η επίσκεψή της θα διαρκέσει ως την Τετάρτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτεθειμένες στους αντιδασμούς της Κίνας οι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανά αντίμετρα, καθώς τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους το 2023 προήλθε από την Κίνα.
Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Οικονομικές επιπτώσεις για την Κίνα αν συνεχίσει να στηρίζει τη Ρωσία

O πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα ασφαλείας της Γερμανίας και της Ευρώπης, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στο Πεκίνο.
Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν θεωρεί τιμωρία τους δασμούς της Ε.Ε. σε κινέζικα οχήματα

Η Κίνα προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, ενόψει της άφιξης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας στο Πεκίνο ότι η κλιμάκωση των εμπορικών τριβών με την ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο.
China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταϊβάν θεωρεί πως η Κίνα έχει ως εθνικό στόχο την «εξάλειψη της»

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, έκανε αυτή τη δήλωση σε δόκιμους στην μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία της Ταϊβάν, λέγοντας τους επίσης ότι πρέπει να ξέρουν τον εχθρό τους και να μην ενδώσουν στην ηττοπάθεια.