ΓΔ: 2107.43 0.15% Τζίρος: 200.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Bayer
Φώτο: Shutterstock

Αποζημίωση της Bayer σε Γάλλο αγρότη για το ζιζανιοκτόνο της Monsanto

Ο Γάλλος αγρότης είχε ισχυριστεί ότι οι αναθυμιάσεις που εισέπνευσε από το ζιζανιοκτόνο Lasso, ένα προϊόν το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη γαλλική αγορά, του προκάλεσαν νευρολογικά προβλήματα.

Γαλλικό δικαστήριο διέταξε την γερμανική εταιρεία Bayer να καταβάλει αποζημίωση ύψους 11.000 ευρώ σε έναν αγρότη για την ακούσια εισπνοή ζιζανιοκτόνου, τερματίζοντας έτσι έναν δικαστικό αγώνα που διήρκεσε 15 χρόνια, μετέδωσαν σήμερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«11.000 ευρώ για τόσο μεγάλη θυσία», δήλωσε στο franceinfo ο Πολ Φρανσουά, ο οποίος είχε ζητήσει αποζημίωση μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ. Η Bayer Γαλλίας δεν απάντησε άμεσα στο Reuters κληθείσα να σχολιάσει. Σύμφωνα με το franceinfo και την Le Monde, το ακριβές ποσό της αποζημίωσης είναι 11.135 ευρώ.

Ο αγρότης είχε ισχυριστεί ότι οι αναθυμιάσεις που εισέπνευσε από το ζιζανιοκτόνο Lasso, ένα προϊόν το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη γαλλική αγορά, του προκάλεσαν νευρολογικά προβλήματα, ανάμεσά τους απώλεια μνήμης, λιποθυμίες και πονοκεφάλους. Το περιστατικό συνέβη το 2004.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε το 2020 έφεση της παρασκευάστριας εταιρείας του Lasso, της Monsanto, η οποία στο μεταξύ είχε γίνει θυγατρική της Bayer, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να αποφασίσει το δικαστήριο της Λιόν το ύψος της αποζημίωσης που θα επιδίκαζε στον αγρότη.

Υπενθυμίζουμε πως το 2020 η Bayer είχε κληθεί να κλείσει τον κύκλο των 75.000 προσφυγών που είχαν κατατεθεί εις βάρος της Monsanto και το ζιζανιοκτόνο Roundup και έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω της ουσίας γλυφοσάτη που περιέχει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλικό ποδόσφαιρο ομάδα
ΔΙΕΘΝΗ

Παρί Σεν Ζερμέν - Εξελίξεις στη δικαστική διαμάχη με τον Μπαπέ

Το Εργατικό Δικαστήριο Παρισιού εξετάζει την πολυσυζητημένη διαμάχη Μπαπέ-Παρί Σεν Ζερμέν, με εκατέρωθεν διεκδικήσεις μεγάλων ποσών. Πιθανή αναβολή, ενώ οι δύο πλευρές παραμένουν ανυποχώρητες.
Γαλλική Γερουσία συνεδρίαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2026

Η Γερουσία της Γαλλίας ενέκρινε τον προϋπολογισμό 2026, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τη Βουλή. Κοινή επιτροπή θα εξετάσει νέα πρόταση την Παρασκευή. Σε ενδεχόμενη ασυμφωνία, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει έκτακτο νομοσχέδιο.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μίνι σύνοδος για Ουκρανία σήμερα στο Βερολίνο με ευρωπαίους ηγέτες

Ο Εμανουέλ Μακρόν ταξιδεύει σήμερα στο Βερολίνο για συνάντηση εργασίας σχετικά με την Ουκρανία, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας για ειρήνη στην Ευρώπη. Παρόντες θα είναι και ηγέτες ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Ο πρόεδρος της Γαλλίας σε νέες συνομιλίες για την Ουκρανία

Ο Μακρόν μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, όπου ήδη βρίσκεται ο Ζελένσκι. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και ηγέτες από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Λούβρο Πυραμίδα Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστό το Λούβρο λόγω απεργίας, αποφάσισε το προσωπικό

Κλειστό παραμένει σήμερα το Μουσείο του Λούβρου λόγω απεργίας του προσωπικού για μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, επηρεάζοντας χιλιάδες επισκέπτες. Πρόσφατα το Μουσείο αντιμετώπισε κλοπή και ζημιές από διαρροή νερού.