ΓΔ: 2131.54 0.05% Τζίρος: 198.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:53:41
Αστυνομία Βραζιλία
Γραμμή στρατιωτικής αστυνομίας με ασπίδες στη Βραζιλία. Συγκέντρωση για δημόσια ασφάλεια.

Ελ Σαλβαδόρ: 10.000 στρατιώτες και αστυνομικοί περικυκλώνουν πόλη

Ο σαραντάρης αρχηγός του κράτους είχε προαναγγείλει την 23η Νοεμβρίου πως στο εξής θα περικυκλώνονται πόλεις ώστε ο στρατός και η αστυνομία να ερευνούν σπίτια, ένα προς ένα, για να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν μέλη συμμοριών.

Κάπου δέκα χιλιάδες στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χθες Σάββατο τα ξημερώματα γύρω από τη Σογιαπάνγκο, στην περιφέρεια του Σαν Σαλβαδόρ, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των συμμοριών» που εξαπέλυσε τον Μάρτιο ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε. «Από τώρα, η κοινότητα Σογιαπάνγκο είναι εντελώς περικυκλωμένη. 8.500 στρατιώτες και 1.500 αστυνομικοί έχουν ζώσει την πόλη» 242.000 κατοίκων ανατολικά της πρωτεύουσας, ανέφερε ο πρόεδρος Μπουκέλε μέσω Twitter.

Ο σαραντάρης αρχηγός του κράτους είχε προαναγγείλει την 23η Νοεμβρίου πως στο εξής θα περικυκλώνονται πόλεις ώστε ο στρατός και η αστυνομία να ερευνούν σπίτια, ένα προς ένα, για να εντοπίζουν και να συλλαμβάνουν μέλη συμμοριών. Η Σογιαπάνγκο έγινε χθες η πρώτη πόλη όπου εφαρμόζεται η τακτική. Στρατιώτες και αστυνομικοί τοποθετήθηκαν από τα ξημερώματα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εντός ή εκτός της πόλης και απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να εισέρχεται ή να εξέρχεται προτού ελεγχθεί. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει διαταγή να συλλάβουν, ένα προς ένα, «όλα τα μέλη των συμμοριών που βρίσκονται ακόμη εκεί», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Μπουκέλε.

Μερικές ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο ανακοίνωνε πως «δέκα μέλη συμμοριών» συνελήφθησαν, «όλα με ποινικό μητρώο». Οχήματα του στρατού, ανάμεσά τους ελαφρά τεθωρακισμένα με πολυβόλα, και περιπολικά της αστυνομίας χτενίζουν τους δρόμους, ενώ UAVs επιβλέπουν την πόλη από τον αέρα στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό μελών συμμοριών, των επίφοβων μάρας. Στήθηκαν σαράντα «σημεία ελέγχου» στην κοινότητα Σογιαπάνγκο, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας, ο Ρενέ Μερίνο. «Μας ζήτησαν έγγραφα ταυτότητας για να εξακριβώσουν τον τόπο κατοικίας μας» κατά τη διάρκεια των ερευνών, κάτι που «μας εξέπληξε», αλλά «είναι για την ασφάλειά μας», είπε μια κάτοικος, η Γουαδαλούπε Πέρες, 53 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτός των άλλων, αστυνομικοί σταματούσαν λεωφορεία για να ελέγξουν επιβάτες. «Οι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, μπορούν να συνεχίσουν όλες τις δραστηριότητές τους με απόλυτη ηρεμία», καθησύχασε ο πρόεδρος Μπουκέλε. «Αυτή η επιχείρηση εξαπολύθηκε εναντίον των εγκληματιών, όχι εναντίον των τίμιων πολιτών». Η περικύκλωση πόλεων προκειμένου να «ξεριζωθούν» μέλη συμμοριών αποτελεί μέρος του σχεδίου αποκατάστασης της ασφάλειας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του. «Ο κόσμος βλέπει πως τα μέτρα που λαμβάνονται φέρνουν αποτελέσματα», έκρινε ο εγκληματολόγος Ρικάρδο Σόσα, προσθέτοντας πως δεν βρίσκει τόσο «εκπληκτικό» το ότι οι πολίτες «υποστηρίζουν στην πλειονότητά τους τις επιχειρήσεις», διότι «έχουν υποφέρει από τις συμμορίες».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κεντροαμερικανικού Πανεπιστημίου (UCA), το 75,9% των Σαλβαδοριανών τάσσεται υπέρ της κατάστασης εξαίρεσης και οι 9 στους 10 εκτιμούν πως η εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Κάπου 58.000 άνθρωποι, που φέρονται να είναι μέλη συμμοριών, έχουν συλληφθεί στο Σαλβαδόρ αφότου κηρύχθηκε στα τέλη του Μαρτίου από τον πρόεδρο Μπουκέλε ο «πόλεμος» αυτός. Για να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση των κρατουμένων, οι αρχές κατασκευάζουν γιγάντια φυλακή με ονομαστική χωρητικότητα 40.000 θέσεων στην Τεκολούκα, αγροτική περιοχή στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Η Σογιαπάνγκο θεωρείτο για χρόνια άντρο συμμοριών. Όμως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μπουκέλε είχαν αποτέλεσμα «τεράστια βελτίωση της ασφάλειας», διαπίστωνε στην αρχή της εβδομάδας η δήμαρχός της Νέρσι Μοντάνο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις μάρας, επιτρέπει συλλήψεις χωρίς εντάλματα· ο τρόπος που ενεργεί η κυβέρνηση έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά για τις αθρόες συλλήψεις αθώων, κάποιοι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας. Παρατάθηκε από το Κογκρέσο —που ελέγχει το κόμμα του προέδρου, η παράταξη Νέες Ιδέες— επανειλημμένα, πιο πρόσφατα ως τουλάχιστον τα μέσα Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 43χρονου μετά από καταδίκη για απείθεια

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 43χρονος σε δασώδη περιοχή, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για απείθεια. Ο ίδιος είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές για υποθέσεις απειλών, εξυβρίσεων και συκοφαντικής δυσφήμισης.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα, ζωοκλοπή και κακοποίηση ζώων

Συνελήφθησαν 53χρονη και 26χρονος στον Πλατανιά για παραβάσεις σχετικές με όπλα, ευζωία ζώων και ζωοκλοπή, καθώς σε έρευνες σε ποιμνιοστάσιο και οικία βρέθηκαν πολεμικά όπλα, πυρομαχικά και ζώα χωρίς κανόνες ευζωίας.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραδόθηκε στο ΑΤ Πεύκης η Ελένη Ζαρούλια για τη φυλάκισή της

Η πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, παραδόθηκε στο ΑΤ Πεύκης μετά την καταδίκη της σε 5 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αναμένεται να μεταφερθεί στις φυλακές.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Συνελήφθη αλλοδαπός με κοκαΐνη στην κατοχή του

Ένας 41χρονος αλλοδαπός συνελήφθη στα Χανιά για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης, μετά από έλεγχο των αστυνομικών. Κατασχέθηκαν 143 γραμμάρια ναρκωτικών, ζυγαριά ακριβείας και κινητά τηλέφωνα. Η έρευνα συνεχίζεται.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση κυκλώματος από την ΕΛ.ΑΣ. για εγκληματικές πράξεις

Σε αστυνομική επιχείρηση στη Βόρεια Ελλάδα, εντοπίστηκαν εννέα ύποπτοι για εγκληματικές δραστηριότητες. Συνελήφθη ένας Τούρκος υπήκοος που καταζητείτο από την INTERPOL. Έγιναν έρευνες σε πέντε σπίτια.
Δέμα κοκαΐνης ανάλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Συνελήφθη 51χρονος με 2 κιλά κάνναβης και κοκαΐνη

Στα Χανιά συνελήφθη 51χρονος για κατοχή κάνναβης και κοκαΐνης μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών. Κατασχέθηκαν πάνω από 2 κιλά κάνναβης, 206 γραμμάρια κοκαΐνης, ζυγαριές, τρίφτης και 1.010 ευρώ. Οδηγείται στον εισαγγελέα.