ΓΔ: 2507.99 -0.16% Τζίρος: 247.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ

ΗΠΑ: Αδύνατος ο άμεσος περιορισμός ιρανικών επιθέσεων στο Χορμούζ

Ο στρατηγός Νταν Κέιν τόνισε πως το Στενό του Χορμούζ αποτελεί ιδιαίτερα πολύπλοκο τακτικά περιβάλλον και δεν είναι εφικτό να αποτραπούν άμεσα οι ιρανικές επιθέσεις στα πλοία. Ο Πιτ Χέγκσεθ υπογράμμισε ότι προβλέπεται η διασφάλιση του περάσματος.

Το Στενό του Χορμούζ αποτελεί «ένα από από τακτικής απόψεως πολύπλοκο περιβάλλον» για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νταν Κέιν. Παραδέχθηκε ότι δεν θα είναι δυνατόν να παρεμποδιστούν σύντομα οι ιρανικές επιθέσεις κατά των πλοίων που διέρχονται από τη ζώνη.

«Είναι ένα από τακτικής απόψεως πολύπλοκο περιβάλλον», ανέφερε ο στρατηγός Κέιν, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ. Ο ίδιος εξήγησε ότι απαιτούνται πρώτα άλλες στρατιωτικές δράσεις πριν καταστεί εφικτή η πλήρης προστασία των πλοίων που διαπλέουν το Στενό.

Από την πλευρά του, ο Πιτ Χέγκσεθ υπογράμμισε ότι τα αμερικανικά πολεμικά σχέδια είχαν εξαρχής στόχο τη διασφάλιση του Στενού του Χορμούζ. «Δεν είναι ένα στενό όπου θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση του ελέγχου ή θα επιτρέψουμε τον αποκλεισμό των ροών των αγαθών», σημείωσε, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο επίτευξης του στόχου αυτού.

Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Κρις Γουάιτ, δήλωσε ότι ο στρατός «δεν είναι έτοιμος» προς το παρόν να συνοδεύσει τα τάνκερ που θα διασχίζουν το Στενό του Χορμούζ, αλλά θεωρεί «πιθανόν» ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Την Τρίτη, ο υπουργός είχε διαγράψει ανάρτηση που δημοσίευσε λίγα λεπτά νωρίτερα, στην οποία ανέφερε ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ήδη συνοδεύσει το πρώτο τάνκερ μέσω του Στενού. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι κάτι τέτοιο συνέβη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκατέσσερα πλοία, τα μισά ιρανικά, διέπλευσαν το Ορμούζ την Κυριακή

Την Κυριακή μόλις 14 πλοία, κυρίως εμπορικά και ιρανικής σημαίας, διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω εχθροπραξιών ΗΠΑ-Ιράν. Ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος από τις 13 Ιουνίου, δείχνοντας μειωμένη αλλά όχι πλήρη διακοπή διέλευσης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρά αμερικανικά πλήγματα κατά Ιράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε πλοία

Οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ισχυρά πλήγματα κατά του Ιράν στη Μέση Ανατολή το βράδυ της Τρίτης, απαντώντας σε ιρανικές επιθέσεις κατά τριών εμπορικών πλοίων στο στενό Ορμούζ, σύμφωνα με τη CENTCOM.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ορμούζ ανοίγει 30 μέρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, μετά αποναρκοθέτηση

ΗΠΑ και Ιράν εξετάζουν σχέδιο για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ 30 μέρες μετά από συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών. Θα ακολουθήσει αποναρκοθέτηση, ελεύθερη ναυσιπλοΐα και συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη Nikkei.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Περιορισμοί στο Ορμούζ για όσους τηρούν αμερικανικές κυρώσεις

Το Ιράν προειδοποιεί ότι πλοία από χώρες που ακολουθούν τις αμερικανικές κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη διέλευση από το Στενό του Ορμούζ, ενώ Ιρανοί βουλευτές ετοιμάζουν νομοσχέδιο για περιορισμούς σε «εχθρικές χώρες».