ΓΔ: 1429.35 0.41% Τζίρος: 35.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:19:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Με τεχνολογία blockchain η διαχείριση εγγυήσεων στην Ιταλία

Στόχος η μείωση των περιπτώσεων απάτης (1,6 δισ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια) και η αύξηση της αποδοτικότητας μέσω της αποϋλοποίησης των εγγράφων.

Σε πειραματική εφαρμογή τίθεται από τις αρχές του 2020, στην Ιταλία, το εθνικό σχέδιο για την ψηφιοποίηση και διαχείριση εγγυήσεων μέσω της τεχνολογίας blockchain, από το CeTIF, την SIA και την Reply, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ιταλίας και την αρμόδια εποπτική αρχή IVASS.

Η πρωτοβουλία «Fideiussioni Digitali» (Digital Sureties) είναι αποτέλεσμα σχετικής μελέτης εφαρμοσιμότητας  η οποία διήρκεσε περίπου 4 μήνες στην οποία συμμετείχαν περίπου τριάντα σημαντικοί παράγοντες του  ασφαλιστικού, τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού χώρου, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων.

Ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των πλαστών εγγυήσεων που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, τα τελευταία 4 χρόνια ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα επιδιώκεται αύξηση της αποτελεσματικότητα μέσω της αποϋλοποίησης εγγράφων. Η πρωτοβουλία στοχεύει επίσης στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορέων του οικοσυστήματος (εγγυητής, συμβαλλόμενο μέρος) μέσω της «συμβολαιογραφικής καταγραφής» των εγγυήσεων και της ασφάλειας ολόκληρης της διαδικασίας.
 
Η λύση «Fideiussioni Digitali» θα αναπτυχθεί με διαδικασία «sandbox» δηλαδή σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα αξιοποιηθούν  τα πραγματικά δεδομένα υπό την επίβλεψη μιας επιστημονικής επιτροπής που αποτελείται από την Τράπεζα της Ιταλίας, την  IVASS, το CeTIF, την SIA και Reply και άλλους συμμετέχοντες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Synodos G7
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των G7 για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.