Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε τη Λιθουανία για την αμέριστη υποστήριξή της έναντι των απειλών της Ρωσίας. «Καμία προπαγάνδα και καμία απειλή δεν θα διχάσει τη συμμαχία μας, δεν θα διχάσει τη φιλία μας», δήλωσε η πράσινη πολιτικός την Παρασκευή μετά από συνάντηση με τον Λιθουανό ομόλογό της Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις στο Βερολίνο. «Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ασφάλεια. Η ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης είναι η ασφάλεια της Γερμανίας». Η Μπέρμποκ, ωστόσο, δεν έδωσε καμία υπόσχεση σχετικά με τον ακριβή χρόνο ανάπτυξης των στρατιωτών, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν εν μέρει στη Λιθουανία και εν μέρει στη Γερμανία.
Ο Λάντσμπεργκις είχε προηγουμένως καταστήσει σαφές σε συνέντευξή του στην Deutsche Presse-Agentur ότι η λιθουανική κυβέρνηση αναμένει από τη Γερμανία να στείλει μια ταξιαρχία έως 5.000 στρατιωτών έως το 2026 για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Ενώ η κυβέρνηση στο Βίλνιους υποθέτει ότι μια ολόκληρη ταξιαρχία θα σταθμεύσει στη Λιθουανία με μεταβαλλόμενο προσωπικό, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτών στη Γερμανία έτοιμο για μια πιθανή αποστολή.
Η Μπέρμποκ τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Landsbergis ότι η γερμανική κυβέρνηση στέκεται «100% στις δεσμεύσεις μας». Σχεδόν 1.000 Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Λιθουανία στο πλαίσιο της εμπροσθοφυλακής του ΝΑΤΟ. Με βάση αυτό, θα διατεθεί μια ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, «μόνιμα τοποθετημένη εν μέρει στη Λιθουανία και εν μέρει στη Γερμανία, η οποία θα μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες. Όπου χρειάζονται», δήλωσε ο υπουργός. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την προστασία της ανατολικής πλευράς», πρόσθεσε.
Ενόψει των λιθουανικών επενδύσεων σε υποδομές, η κα. Μπέρμποκ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συζητήσουμε από κοινού «σε ποιο χρονικό πλαίσιο θα γίνει αυτό» και πώς θα πρέπει να κατασκευαστούν οι υποδομές. Είχε ακούσει από Γερμανούς στρατιώτες επί τόπου ότι ήταν σημαντικό «να επενδύσουμε στις υποδομές, ειδικά αν πρόκειται να μείνετε εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μόνιμα». Αλλά μίλησαν επίσης για τη συμμετοχή της Γερμανίας στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.