ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
pagkosmia trapeza-world bank-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Παγκόσμια Τράπεζα: Επενδύσεις 14,8 δισ. σε ορυκτά καύσιμα από το 2008

Σύμφωνα με έρευνα της The Big Shift Global η Παγκόσμια Τράπεζα μετά την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και παρά τις δεσμεύσεις της έχει χρηματοδοτήσει με δεκάδες δισ. δολάρια επενδύσεις σε έργα λιγνίτη και εξόρυξης πετρελαίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε τοποθετήσεις 14,8 δισ. δολαρίων σε έργα που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα αφότου υιοθετήθηκε η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αναφέρει έκθεση συμμαχίας οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον υποσχέθηκε το 2018 να πάψει να χρηματοδοτεί την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, θυμίζει η ανάλυση της συμμαχίας The Big Shift Global. Όμως, αν και οι απευθείας χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν, δεν συνέβη το ίδιο με τις έμμεσες τοποθετήσεις, μέσω ενδιαμέσων, για παράδειγμα ιδιωτικών τραπεζών, εξηγείται.

Το μεγαλύτερο έργο στο οποίο αναφέρεται η έκθεση είναι ο αγωγός Trans-Anatolian, στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο χορηγήθηκε το 2018 χρηματοδότηση που έφθασε το 1,1 δισ. δολάρια. «Σκοπός του έργου είναι να μεταφέρεται αέριο στην Ευρώπη», αναφέρεται.

Η αποτίμηση του έργου από την ίδια την Παγκόσμια Τράπεζα επισήμαινε τις «μεγάλες δυνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στην ποιότητα του αέρα, στο νερό (...), στη βιοποικιλότητα και στην υγεία του πληθυσμού».

Άλλο έργο που επισημαίνεται στο κείμενο είναι η κατασκευή δύο ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που καίνε άνθρακα στην Ινδονησία, των Java 9 και 10, με έμμεση χρηματοδότηση 65 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η έκθεση στηλιτεύει ακόμη το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο «καθαρό» καύσιμο και «γέφυρα» ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα, όπως είναι ο άνθρακας, και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας εν μέσω του σάλου που προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ντέιβιντ Μαλπάς. Επιλεγμένος από τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μαλπάς κατηγορείται πως απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σε ερωτήσεις για τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων στις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Κάθε φορά που η Παγκόσμια Τράπεζα επενδύει σ’ ένα ακόμη έργο ορυκτών καυσίμων, συμβάλει στην κλιματική καταστροφή», όπως το έθεσε η Σόφι Ρίτσμοντ της συμμαχίας Big Shift. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη χρησιμοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων για να επιδεινώνεται η κλιματική κρίση».

Βασικός σκοπός της συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Παρίσι ήταν να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ει δυνατόν στον 1,5° Κελσίου.

Σε γραπτή τοποθέτησή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως «αμφισβητεί τα συμπεράσματα της έκθεσης», που κάνει κατ’ αυτή «ανακριβείς υποθέσεις για τα δάνεια» του θεσμού. «Κατά το οικονομικό έτος 2022, η Παγκόσμια Τράπεζα διέθεσε ποσό ρεκόρ 31,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις συνδεόμενες με το κλίμα» και προκειμένου να «βοηθήσει κοινότητες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση», διαβεβαίωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Διαγωνισμός της ΕΕ για από κοινού αγορά 11,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα και οι διεθνείς προμηθευτές εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Nord Stream: Ρωσικά πλοία είχαν βρεθεί κοντά στο σημείο του σαμποτάζ

Τα πλοία πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν το ρωσικό ναυτικό ερευνητικό σκάφος Sibiryakov, το ρυμουλκό SB-123 και ένα τρίτο πλοίο του ρωσικού ναυτικού στόλου, το οποίο δεν έχουν καταφέρει ακόμα οι αρχές να προσδιορίσουν ονομαστικά.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημιώσεις για τις ζημιές στο Nord Stream σχεδιάζει να ζητήσει η Ρωσία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δεν διευκρίνισε από που θα ζητηθεί η αποζημίωση, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστοί οι δυο αγωγοί που στοίχισαν 17,4 δισ. ευρώ.