Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον απομονωμένο πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς οι εντάσεις παραμένουν υψηλές για τα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κισίντα δήλωσε «έτοιμος για διάλογο όσον αφορά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» με τη Βόρεια Κορέα. «Είμαι αποφασισμένος να συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν χωρίς όρους και δεν θα χάσω καμία ευκαιρία να ενεργήσω» για αυτό «με προσήλωση», είπε.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης είχε συναντηθεί τρεις φορές με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όμως η περίοδος κατευνασμού εκείνη δεν οδήγησε στην εξεύρεση λύσης για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.
Η δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά την υιοθέτηση νέου νόμου στη Βόρεια Κορέα που ορίζει ότι η χώρα θα προχωρήσει σε προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα αν απειληθεί, ακόμη κι αν αντιμετωπίσει επίθεση με συμβατικά όπλα.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να διεξαγάγει διάλογο με τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό πρόγραμμά της, όμως η Πιονγκγιάνγκ δεν ανταποκρίνεται, καταγγέλλοντας την «εχθρική» πολιτική που ασκεί κατ’ αυτή η Ουάσινγκτον.
Επίσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μαζί με την Βρετανίδα ομόλογο του Λιζ Τρας καταδίκασε τις προκλήσεις του Πεκίνου αναφορικά με την Ταϊβάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την στρατηγική απειλή που αντιπροσωπεύει η Κίνα», ανέφερε.
Η Τρας και ο Κισίντα συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ δημοκρατιών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στο πλαίσιο διεθνών θεσμών όπως η G7, με σκοπό τον περιορισμό απειλών για την οικονομία και την ασφάλεια από «αυταρχικά καθεστώτα», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία συνάντησε νωρίτερα στη Νέα Υόρκη τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σκοπεύει - με αφορμή το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της - να υποσχεθεί πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.