ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ικανοποίηση Πούτιν για τις εξελίξεις στις σχέσεις Μόσχας - Τεχεράνης

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι 80 μεγάλες εταιρείες θα επισκεφθούν το Ιράν την επόμενη εβδομάδα και τόνισε ότι η Μόσχα κάνει τα πάντα ώστε η Τεχεράνη να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τη «θετική» εξέλιξη των σχέσεων με την Τεχεράνη κατά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσί στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), προσθέτοντας ότι κάνει «τα πάντα» ώστε το Ιράν να ενταχθεί στον οργανισμό.

«Σε διμερές επίπεδο η συνεργασία μας αναπτύσσεται θετικά», δήλωσε ο Πούτιν στη συνομιλία του με τον Ραϊσί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου διεξάγεται σήμερα και αύριο μια σύνοδος του SCO. «Κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του SCO», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι παραπλήσιες ή ίδιες σε πολλά θέματα».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι 80 μεγάλες εταιρείες θα επισκεφθούν το Ιράν την επόμενη εβδομάδα. «Την επόμενη εβδομάδα στέλνουμε μια ρωσική αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τους επιχειρηματικούς κύκλους σε εσάς (σ.σ. στο Ιράν). Συνολικά περίπου 80 ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε αυτή», εξήγησε.

Το Ιράν, απλώς παρατηρητής του SCO από το 2005, έγινε δεκτό για ένταξη στον οργανισμό κατά την προηγούμενη σύνοδο στο Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, το 2021, και πλέον ελπίζει να οριστικοποιήσει την ενσωμάτωσή του σε αυτή τη σύνοδο.

Ο SCO, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν), δημιουργήθηκε το 2001 ως ένα εργαλείο πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό προς τους δυτικούς οργανισμούς.

Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, ή έναν οργανισμό ενσωμάτωσης όπως η ΕΕ, αλλά τα μέλη του εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και για να προωθήσουν το εμπόριο. Το Ιράν περίμενε περισσότερα από δέκα χρόνια για να ενταχθεί στον SCO, διότι πολλές χώρες μέλη δεν επιθυμούσαν να είναι μέλος του οργανισμού μια χώρα εναντίον της οποίας έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ναυτικά γυμνάσια του Ιράν με τη Ρωσία και το Ομάν στον Ινδικό Ωκεανό

Τα γυμνάσια συμπίπτουν με την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή, καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ukraine-Polemos-War
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία σκέφτεται το ενδεχόμενο να διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράν

Μπορώ όμως να πω ότι όλες οι επιλογές, βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι, όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο θα μπορούσε να διακόψει τις σχέσεις με την Τεχεράνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Σοϊγκού: Η Ρωσία είναι κοντά στο να υπογράψει νέα διμερή συνθήκη με το Ιράν

Η Ρωσία έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν και άλλα εχθρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη, όπως η Βόρεια Κορέα, στα δυόμισι χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αποτίει φόρο τιμής στον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο Πούτιν, του οποίου η χώρα ενίσχυσε αισθητά τις σχέσεις με το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια, είχε παράλληλα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον μεταβατικό πρόεδρο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, αμέσως μετά τον διορισμό του.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την στήριξη στη Ρωσία επιβάλλει η ΕΕ

Στο πλαίσιο των κυρώσεων απαγορεύεται η εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή drone, ενώ επιβάλλονται επίσης ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Προειδοποιούν το Ιράν ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν εξοπλίσει τη Ρωσία

«Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει» τέτοια όπλα στη Ρωσία, αναφέρει η ανακοίνωση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.