Η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό της στην Uniper SE πάνω από το 50% και είναι ανοιχτή στο να κάνει το ιστορικό βήμα της πλήρους εθνικοποίησης του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας για να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από το κράτος, αφού έχει ήδη αξιοποιήσει ένα πακέτο στήριξης που θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ (20 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας προκάλεσαν καθημερινές απώλειες εκατομμυρίων, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να παρέμβει με ένα πακέτο διάσωσης τον Ιούλιο, το οποίο περιελάμβανε συμμετοχή 30%.
Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι έτοιμη να εισφέρει περισσότερα κεφάλαια και να αυξήσει τη συμμετοχή της πάνω από το όριο του 50%, σύμφωνα με πληροφορίες.
Συζητείται επίσης μια πλήρης κρατικοποίηση και στη φινλανδική μητρική εταιρεία της Uniper, η Fortum Oyj, θα έχει λόγο σε αυτή την απόφαση, δήλωσε η πηγή πληροφορίων. Οι συνομιλίες με τη φινλανδική κυβέρνηση - τον κύριο ιδιοκτήτη της Fortum - βρίσκονται σε εξέλιξη και η Γερμανία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν είναι πρόθυμη να εξαγοράσει το φινλανδικό μερίδιο.
Οι μετοχές της Uniper σημείωναν πτώση 7% στις 11:10 π.μ. στη Φρανκφούρτη, αφού προηγουμένως είχαν αυξηθεί έως και 10,6%, ενώ οι μετοχές της Fortum σημείωναν πτώση 1,3%, αφού είχαν αυξηθεί έως και 7,1%.
Η Beate Baron, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Uniper δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Fortum ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις «πέραν αυτών που συμφωνήθηκαν στο πακέτο σταθεροποίησης τον Ιούλιο", αλλά πρόσθεσε ότι εξετάζονται "εναλλακτικές λύσεις».
«Το επιδεινούμενο λειτουργικό περιβάλλον και η οικονομική κατάσταση της Uniper πρέπει να ληφθούν υπόψη, ενώ η Fortum, η γερμανική κυβέρνηση και η Uniper συνεχίζουν τις συζητήσεις τους για μια μακροπρόθεσμη λύση», δήλωσε η Fortum, προσθέτοντας ότι θα «ενημερώσει την αγορά όπως και αν χρειαστεί».
Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper τους επόμενους μήνες, όταν η ενεργειακή στενότητα θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν ενόψει του χειμώνα. Οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας έχουν αναγκάσει την εταιρεία να αγοράζει αέριο στην ακριβή αγορά spot για να εκπληρώσει τα συμβόλαια, ωθώντας την στα όρια της χρεοκοπίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθώς η Ρωσία αντιδρά για τις κυρώσεις λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει κλονίσει τις ενεργειακές εταιρείες, με τις απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους - οι εξασφαλίσεις που απαιτούνται για την κάλυψη των συναλλαγών - να εκτοξεύονται σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Παράλληλα η VNG AG, θυγατρική της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EnBW AG είναι άλλος ένας σημαντικός εισαγωγέας φυσικού αερίου, που υπέβαλε αίτηση για κρατική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Klaus-Dieter Maubach προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι απώλειες για την αντικατάσταση των ελλειπόντων ροών ρωσικού φυσικού αερίου ενδέχεται να φθάσουν το όριο των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αυτόν τον μήνα, γεγονός που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να παρέμβει και πάλι.
Το πακέτο σταθεροποίησης με την κυβέρνηση περιλαμβάνει ένα backstop 7 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση της εταιρείας μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, αλλά το χτύπημα αυτού του ορίου «θα γίνει σίγουρα νωρίτερα», δήλωσε ο Μάουμπαχ στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Μιλάνο.
Το πακέτο βοήθειας που προσφέρθηκε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο πρέπει ακόμη να υπογραφεί και στη συνέχεια να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία περιελάμβανε υποχρεωτικά μετατρέψιμους τίτλους ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και πιστωτική γραμμή ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, την οποία η Uniper επιδιώκει να αυξήσει σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ.