Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα καταστεί εφικτή προτού η Siemens Energy επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, ο Βιτάλι Μαρκέλοφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Μάλλον θα έπρεπε να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στη Siemens, πρέπει να επισκευάσει εξοπλισμό πρώτα», ανέφερε ο κ. Μαρκέλοφ ερωτηθείς σχετικά με τον αγωγό της Gazprom στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής στο ρωσικό λιμάνι Βλαδιβοστόκ.
Υπενθυμίζουμε πως το Κρεμλίνο έχει επιρρίψει ευθύνες και στους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, τονίζοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δυσκολεύουν τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του είχε σημειώσει ότι «αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», προσθέτοντας πως «είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις».
Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, καθώς μια διαρροή λαδιού που εντοπίστηκε δεν επιτρέπει σε μία από τις τουρμπίνες του αγωγού να λειτουργεί με ασφάλεια.
Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή, έπ’ αόριστον, φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream, με την δικαιολογία αρχικά προγραμματισμένης συντήρησης και ακολούθως προβλημάτων σε μία τουρμπίνα δημιουργεί ένα σχεδόν εφιαλτικό σκηνικό για την Ευρώπη, με ορισμένους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη και επιβολή δελτίου στην κατανάλωση. Η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου στην αγορά της Ολλανδίας έφθασε έως και τα 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως πολιτικό όπλο σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Από την πλευρά της η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Δύση έχει εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο και ότι οι κυρώσεις έχουν παρεμποδίσει τη λειτουργία των αγωγών.
Ο αγωγός Nord Stream, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, προμήθευε ιστορικά περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που εξήγαγε η Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά ήδη λειτουργούσε μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του πριν διακοπούν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.
Το ρωσικό φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω της Ουκρανίας, μιας άλλης σημαντικής οδού, έχει επίσης μειωθεί, αφήνοντας την ΕΕ να τρέχει να βρει εναλλακτικές προμήθειες για να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου για το χειμώνα. Αρκετά κράτη έχουν ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δελτίο ενέργειας και να αυξήσουν τις προοπτικές για ύφεση. «Η προμήθεια είναι δύσκολη και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντικατασταθεί κάθε κομμάτι φυσικού αερίου που δεν προέρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Jacob Mandel, αναλυτής στην Aurora Energy Research.
Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου και των πιστωτικών γραμμών έκτακτης ανάγκης για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.