ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Στην ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο, ανεβάζει το θερμόμετρο η Άγκυρα

Νωρίτερα από τις σχετικές ανακοινώσεις το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ξεκίνησε την πορεία του από το λιμάνι Tasuku της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Σε επιφυλακή η Αθήνα.

Σε μία κίνηση αιφνιδιασμού η Τουρκία έβγαλε χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί, δηλαδή στις 9 Αυγούστου. Σε κατάσταση επιφυλακής η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Ειδικότερα, το ερευνητικό σκάφος 7ης γενιάς, ένα από τα τέσσερα πλοία τέτοιου τύπου που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, ξεκίνησε την πορεία του από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κινούμενο σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από πλευράς τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης» με άλλες, ωστόσο, ημερομηνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Πού θα κινηθεί

Στα τέλη του περασμένου μήνα τα ΜΜΕ της Τουρκίας ανέφεραν ότι η πρώτη περιοχή ερευνών του νέου τουρκικού γεωτρύπανου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές σημείο, ενώ στα σενάρια που διακινούνται είναι πώς ο θα είναι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογαν που θα αποφασίσει το πού θα τοποθετηθεί το γεωτρύπανο.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Τριανταφύλλου μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ για να ξεκινήσει την πορεία που έχει προγραμματίσει, θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική Navtex. «Για να βγει το γεωτρύπανο θα πρέπει να υπάρξει και μια Navtex, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Νομίζω ότι θα βγει 9 Αυγούστου, όπως έχουν ανακοινώσει οι Τούρκοι. Σε αυτά οι Τούρκοι κάνουν αυτά που δηλώνουν» τόνισε και σημείωσε πως χρειάζονται πρώτα δοκιμαστικά στις τουρκικές ακτές προτού ξεκινήσει το ταξίδι του.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Λιάκουρας καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ανέφερε πώς το γεωτρύπανο θα πρέπει να κατευθυνθεί κάποιο σημείο όπου έχουν ήδη γίνει σεισμικές έρευνες. Όπως είπε «μία γεώτρηση δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, πρέπει να έχει προηγηθεί έρευνα που θα δείξει τις ενδείξεις για την περιοχή που πιθανά υπάρχουν ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων έχουν μετατραπεί σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο».

Ανάμεσα στα πιθανά σημεία είναι μία περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου, ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία και ανατολικά του Καστελόριζου, εκεί όπου έκανε αντίστοιχες έρευνες το Φατίχ το 2019. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Λιάκουρας στην περιοχή αυτή η Κύπρος δεν έχει ορίσει «οικόπεδα» αλλά η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε έρευνα και γεωτρήσεις.

Το άλλο σενάριο μιλάει για τον κόλπο της Καρπασίας, όπου η Άγκυρα είχε πραγματοποιήσει έρευνες το 2018 και το 2019. Ούτε και σε αυτή την περιοχή, ωστόσο, έχει δικαιώματα καθώς, σύμφωνα με τον καθηγητή  πρόκειται για κατεχόμενη περιοχή και παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τρίτο και τελευταίο σενάριο αφορά στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο 6.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Η Ελλάδα ισχυρή, συνομιλεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματά της

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ως ισχυρή χώρα, με αυτοπεποίθηση και άμυνα, επιδιώκοντας δίαυλους επικοινωνίας και λύση στη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Foreign Policy, πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα, πως η διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία εκκρεμεί δεκαετίες, αλλά η πρόοδος στις σχέσεις επιτρέπει λειτουργικό διάλογο χωρίς κινδύνους κλιμάκωσης.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Κίνδυνος ενεργειακής απομόνωσης για Κύπρο λόγω διασύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους

Κύπρος και Ελλάδα καθυστερούν το GSI, ενώ Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν σε ηλεκτρική διασύνδεση. Ο Γιάννης Μανιάτης θα θέσει ερώτημα στην Κομισιόν, ζητώντας διευκρινίσεις για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρη
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα προσφέρει μεσολάβηση για αποκλιμάκωση Ιράν-ΗΠΑ

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν να είναι μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Πεζεσκιάν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις απειλές και να δώσει ευκαιρία στη διπλωματία.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων ΙΔ': Λύση μόνο η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Ο πάπας Λέων ΙΔ' επανέλαβε τη σημασία της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους ως μόνης λύσης για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, τονίζοντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο και τις φιλικές σχέσεις του Βατικανού με το Ισραήλ.