ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το β' τρίμηνο, η ανεργία έφτασε στο 5,4%

Ανεργία, πληθωρισμός και χαμηλό ΑΕΠ κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης που βιώνει τις χειρότερες επιπτώσεις από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το ακαθάριστον εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από αύξηση κατά 0,8% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ που βαρύνει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Το δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, με την πανδημία της Covid-19, τη διατάραξη στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αύξηση των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνεται εμφανώς στις οικονομικές εξελίξεις», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis σε ανακοίνωση.

Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 48.000 άτομα, καθώς οι πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 5,4%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της υπηρεσίας Απασχόλησης. Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει αύξηση κατά 17.000.

Οι προοπτικές της Γερμανίας είναι πιο σκοτεινές από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Εκτός από το κοκτέιλ του πληθωρισμού και τις ατέλειες στην αλυσίδα εφοδιασμού, η υπέρμετρη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο την έχει θέσει σε πραγματικό κίνδυνο ενεργειακών δελτίων αυτό το χειμώνα, καθώς το Κρεμλίνο περιορίζει τις παραδόσεις. Η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα επιδεινωθεί πιθανότατα καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θα περικόπτουν την παραγωγή ή θα αναστέλλουν εν μέρει τις δραστηριότητές τους. Η ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

Μικρή αύξηση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο καταγράφηκε στην Γερμανία

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις υπηρεσίες, όπου οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 3,9% κατά μέσο όρο, λόγω των αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων.