Ρώσοι αξιωματούχοι από τον τομέα του διαστήματος ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα ήθελε να συνεχίσει τις πτήσεις των κοσμοναυτών της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του δικού τους τροχιακού σταθμού, όπως δήλωσε χθες στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της NASA.
Μαζί με τις δηλώσεις ενός υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου από τον τομέα του διαστήματος που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι η Ρωσία απέχει σήμερα τουλάχιστον έξι χρόνια από τον τερματισμό της διαστημικής συνεργασίας της με τις ΗΠΑ, η οποία εξελίσσεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών.
Ένα σχίσμα στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού διαφάνηκε να είναι κοντύτερα την Τρίτη, όταν ο Γιούρι Μπορίσοφ, που διορίστηκε πρόσφατα γενικός διευθυντής στη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, προκάλεσε την έκπληξη της NASA, ανακοινώνοντας ότι η Μόσχα έχει την πρόθεση να αποχωρήσει από το πλαίσιο συνεργασίας για τον ISS «μετά το 2024».
Η Κάθι Λιούντερς, υπεύθυνη του τομέα διαστημικών επιχειρήσεων στη NASA, δήλωσε σε μία συνέντευξή της, ότι Ρώσοι αξιωματούχοι αργότερα την Τρίτη, ενημέρωσαν τη NASA ότι η Roscosmos θα επιθυμούσε να παραμείνει στο υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας, καθώς η Ρωσία εργάζεται προκειμένου να έχει τον δικό της λειτουργικό τροχιακό σταθμό, ο οποίος θα έχει την ονομασία ROSS.
«Δεν έχουμε κάποια ένδειξη σε οποιοδήποτε επίπεδο εργασίας ότι κάτι έχει αλλάξει», δήλωσε η Λιούντερς χθες, Τετάρτη, στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της NASA με την Roscosmos παραμένουν «στα συνηθισμένα επίπεδα συνεργασίας».
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ένα διαστημικό εργαστήριο που έχει το εμβαδόν ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη γη. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο Διαστημικό Σταθμό φιλοξενούνται τόσο Αμερικανοί αστροναύτες, όσο και Ρώσοι κοσμοναύτες στο πλαίσιο διαστημικής συνεργασίας. Στο αναφερόμενο πλαίσιο διαστημικής συνεργασίας συμμετέχουν ο Καναδάς, η Ιαπωνία, αλλά και 11 ευρωπαϊκές χώρες.
Η διαστημική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας αποτελεί μία από τις διαστάσεις του πλαισίου διμερούς συνεργασίας, ενώ η συνέχισή της στο μέλλον είναι αβέβαιη τελώντας υπό αμφισβήτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο, καθώς επιδεινώθηκε το διμερές πλαίσιο σχέσεων σε μία σειρά διαστάσεων, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης εντάσεις μεταξύ της Roscosmos και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Μία επίσημη συμφωνία για την παράταση της ρωσικής συμμετοχής στον ISS μετά το 2024 δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Η NASA, η Roscosmos και η ESA όπως και άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του διαστημικού σταθμού προγραμματίζουν να συζητήσουν την προοπτική παράτασης του κάθε μέλους στο πλαίσιο συνεργασίας του διαστημικού εργαστηρίου μέχρι το 2030, στη διάρκεια μιας περιοδικής συνάντησης του συμβουλίου που εποπτεύει τη διαχείριση του σταθμού.
Η συνάντηση αυτή, θα πραγματοποιηθεί αύριο, σύμφωνα με την Λιούντερς.
Η Roscosmos ανάρτησε χθες στη σελίδα της στο διαδίκτυο μία συνέντευξη με τον Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, τον διευθυντή πτήσεων της ρωσικής ομάδας στον ISS. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στον σταθμό μέχρι τη λειτουργία του ROSS.
Σύμφωνα με τον Σολοβιόφ, ο ROSS θα έχει πλήρως κατασκευαστεί και θα τεθεί σε τροχιά κάποια στιγμή το 2028.