Η αύξηση των τιμών της βενζίνης και των τροφίμων τον περασμένο μήνα ώθησε τον βρετανικό πληθωρισμό στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ενισχύουν τις πιθανότητες μιας σπάνιας αύξησης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα.
Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 9,4%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 1982,από 9,1% τον Μάιο και πάνω από το 9,3% που ήταν η συναίνεση σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.
Η τελευταία αύξηση σημαίνει ότι η Βρετανία είχε τον Ιούνιο τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού μεταξύ των προηγμένων οικονομιών της Ομάδας των Επτά, αν και πολλές μικρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν ακόμη ταχύτερη αύξηση των τιμών.
Τα στοιχεία της Τετάρτης ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η BoE θα επιλέξει αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.
Ο Διοικητής Andrew Bailey δήλωσε την Τρίτη ότι αυτή η κλίμακα αύξησης του κόστους δανεισμού - που δεν έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα - είναι στο τραπέζι, αλλά δεν έχει «κλειδώσει».
Η BoE, όπως αναφέρει το Reuters, έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την έξαρση του πληθωρισμού από το να ενσωματωθεί στην οικονομία της Βρετανίας, και αναμένεται να το αυξήσει και πάλι στις 4 Αυγούστου μετά την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της.
Η ONS επισήμανε την αύξηση των τιμών της βενζίνης κατά 42% σε ετήσια βάση και την αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά σχεδόν 10% ως τους κύριους παράγοντες του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα.
«Η εκτόξευση του πληθωρισμού σημαίνει ότι η δυναμική για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο αυξάνεται», δήλωσε ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής του επαγγελματικού οργανισμού λογιστών ICAEW.
«Ωστόσο, η υπερβολικά επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης και θα κάνει ελάχιστα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων παραγόντων που οδηγούν σε αυτό το πληθωριστικό κύμα».
Οι επενδυτές βλέπουν τώρα σχεδόν 100% πιθανότητα η BoE να αυξήσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 1,75% από 1,25% τον επόμενο μήνα. Είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι είναι έτοιμη να δράσει «δυναμικά» αν χρειαστεί.
Η κρίση του κόστους ζωής προκάλεσε κύμα εργατικών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα και συζητήθηκε έντονα μεταξύ των τριών υποψηφίων που απομένουν στην κούρσα για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία.
Δύο υπόσχονται άμεσες μειώσεις φόρων, κάτι που ο άλλος υποψήφιος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, λέει ότι κινδυνεύει να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Η ONS ανακοίνωσε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού τον Ιούνιο μειώθηκε στο 5,8% από 5,9% τον Μάιο, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters, γεγονός που θα μπορούσε να καθησυχάσει τους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της BoE, οι οποίοι ενδέχεται να είναι απρόθυμοι να αυξήσουν τα επιτόκια πιο επιθετικά.
Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις για περαιτέρω πίεση του πληθωρισμού στο μέλλον.
Οι τιμές που πληρώνουν τα εργοστάσια για υλικά και ενέργεια - βασικός παράγοντας που καθορίζει τις τιμές που πληρώνουν αργότερα οι καταναλωτές στα καταστήματα - ήταν 24,0% υψηλότερες τον Ιούνιο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που άρχισαν αυτές οι καταγραφές το 1985, δήλωσε το ONS.
Οι τιμές που χρεώνονται από τα εργοστάσια αυξήθηκαν κατά 16,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1977.
Σε απάντηση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών Nadhim Zahawi δήλωσε ότι η Βρετανία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και ότι η κυβέρνηση ενώνει τις δυνάμεις της με την BoE για την αντιμετώπιση του προβλήματος.