Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τάσσεται σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης της εταιρείας Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Gazprom, ο κ. Σιλουάνοφ είπε στην εφημερίδα Βέντομαστι ότι «την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, μετέδωσε πριν από μία εβδομάδα ότι η διοίκηση της Gazprom εισηγείται να επεκταθεί αυτή η μέθοδος πώλησης και στο ΥΦΑ. Μία ημέρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πάντως σε δημοσιογράφους πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ούτε έχουν προετοιμαστεί διατάγματα για κάτι τέτοιο προς το παρόν.
Τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα υποχρεούνται στο εξής να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που αγοράζουν από τη χώρα του σε ρούβλια. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη είδαν την παροχή να κόβεται όταν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τον όρο αυτόν της Μόσχας.
Υπενθυμίζουμε πως ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός την περασμένη εβδομάδα, είχε προτείνει την ένταξη και του LNG στο σχήμα «ρούβλια για φυσικό αέριο» δια στόματος του Κίριλ Πόλους, αναπληρωτή επικεφαλή του τμήματος LNG της Gazprom μετά την κίνηση της Μόσχας να δεσμεύσει και να ορίσει νέο διαχειριστή στη μονάδα LNG Sakhalin-2, ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία η Δύση.
Tο σχήμα «ρούβλια για φυσικό αέριο» τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, κατόπιν διατάγματος του Πούτιν, βάσει του οποίου η Ρωσία απαιτεί από χώρες που χαρακτηρίζει ως «μη φιλικές» να πληρώνουν για την προμήθεια φυσικού αερίου σε ρωσικό νόμισμα.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της παγκόσμιας προμήθειας LNG, παρέχοντας 40 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως που προέρχονται κυρίως από το Sakhalin-2 και το Yamal LNG της Novatek, το μεγαλύτερο εργοστάσιο LNG της Ρωσίας. Σε αντίθεση, με το φυσικό αέριο που εξάγεται μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG κατευθύνεται στην Ασία. Από τις χώρες της Ευρώπης, η Ισπανία είναι αυτή που ξεχωρίζει όσον αφορά τις αγορές ρωσικού LNG.