ΓΔ: 2671.87 -0.56% Τζίρος: 213.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:05:35
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο

Γαλλία: Προσπαθεία τόνωσης της αγοράς εν μέσω κοινωνικής δυσαρέσκειας

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, δεν έγινε πάντως δεκτό με ενθουσιασμό από την γαλλική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figaro, η πλειοψηφία των Γάλλων είναι δυσαρεστημένη με τη νέα κυβέρνηση.

Με την κυβέρνηση της να προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί και τους πολίτες χωρισμένους σχεδόν εξίσου σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και αδιάφορους, η Γαλλία έχει πλέον για τα καλά εισέλθει στη δεύτερη πενταετία της προεδρίας Μακρόν. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν παρουσίασε την περασμένη Δεύτερα το πλήρες σχήμα της νέας γαλλικής κυβέρνησης, το οποίο δεν εξέπληξε κανένα και σε τίποτα, ενώ την Τετάρτη προέβη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκοντας μπροστά της όχι μόνο ένα αντιπολιτευτικό τείχος, αλλά και μια πρόταση μομφής. Η πρόταση κατατέθηκε από την συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς, θα συζητηθεί αύριο στην Εθνοσυνέλευση και κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί, αφού η Μαρίν Λεπέν επιθυμεί, και δεν το κρύβει, να δίνει εφεξής την εικόνα ενός πολιτικού προσώπου ικανού να κυβερνήσει με μετριοπάθεια και όχι μόνο να απειλεί και να φοβίζει.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα και οι προγραμματικές δηλώσεις Μπορν δεν έγιναν πάντως δεκτές με ρίγη ενθουσιασμού από την γαλλική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, η πλειοψηφία των Γάλλων είναι δυσαρεστημένη με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, για το 66% των Γάλλων ο ανασχηματισμός αποτελεί ένδειξη ότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «δεν έλαβε υπόψη του το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών». Την ίδια στιγμή, οι Γάλλοι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι και όσον αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της πρωθυπουργού με το 51% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι αγνοεί πλήρως το περιεχόμενό τους. Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν ωστόσο την ομιλία Μπορν πλήρως ή εν μέρει, μόνο μια μικρή πλειοψηφία (51%) θεώρησε ότι η πρωθυπουργός ήταν «μάλλον πειστική».

Οι Γάλλοι είναι επίσης διχασμένοι ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της επικείμενης εξέτασης του νόμου για την αγοραστική δύναμη, το 64% των ψηφοφόρων των κομμάτων της αριστεράς θεωρεί ότι είναι καθήκον τους να αντιταχθούν και ότι δεν χρειάζεται να ψηφίσουν αυτά τα κείμενα εάν δεν συμφωνούν με όλα τα προτεινόμενα μέτρα. Μέτρα που σε γενικές γραμμές, με βάση τις κυβερνητικές προτάσεις είναι τα εξής:

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενέργειας, η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός «επιδόματος καυσίμων», το οποίο θα απευθύνεται σε μισθωτούς και ελευθερους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας θα αυξηθούν κατά 4% από την 1η Ιουλίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς, 5,7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μια γενική αύξηση, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου, κατά 3,5% στην τιμή του δείκτη που χρησιμοποιείται ως βάση για τις αποδοχές τους. Σε 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί εξάλλου κουπόνι διατροφής 100 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί. Ως προς την στέγη τέλος ο δείκτης αναφοράς ενοικίων θα αυξηθεί κατά 3,5% τον Ιούλιο και στη συνέχεια θα παραμείνει κολλημένος σε αυτό το επίπεδο για ένα χρόνο.

Έναντι αυτών των προτάσεων τόσο η αριστερή παράταξη του Μελανσόν, όσο και η ακροδεξιά παράταξη της Λεπέν έχουν παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις και αφήνουν να εννοηθεί πως αν η κυβέρνηση δεν τις ενσωματώσει θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στο σύνολό του. Με άλλα λόγια η Γαλλία εισέρχεται πλέον ορμητικά σε μια πολιτική περίοδο μάλλον άγνωστη για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που, βοηθούντος και του εκλογικού συστήματος, δεν είναι ιδιαίτερα μαθημένες στις ασκήσεις συμβιβασμών. Από την άλλη όμως ούτε οι Γάλλοι πολίτες είναι συνηθισμένοι στην ακυβερνησία της χώρας, κυρίως δε όταν μπλοκάρονται παροχές και όχι υποχρεώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκλιξμάν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Ραφαέλ Γκλιξμάν, με στόχο να «ανορθώσει» τη χώρα και να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία απέναντι στη ριζοσπαστική αριστερά και την άκρα δεξιά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα επισπεύσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και να μεσολαβήσει σε συμμάχους για πυραύλους Patriot, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μετά το ρωσικό πλήγμα στην Κρίβι Ριχ.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μακρόν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Κυριακή και Δευτέρα

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επισκέπτεται τη Γαλλία για την τελετή λήξης του E-Sports World Cup, όπου θα συναντηθεί με τον Μακρόν για να συζητήσουν περιφερειακά θέματα και να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.