Υπό κατάρρευση βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Uniper, που ζήτησε διάσωση από το Βερολίνο. Η Uniper είναι το πρώτο μεγάλο εταιρικό θύμα της μείωσης των ροών φυσικού της Μόσχας στις ευρωπαϊκές ροές φυσικού αερίου.
Η Uniper, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, πρότεινε στην κυβέρνηση να λάβει μετοχές της, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ζήτησε επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση του χρέους της, μέσω της αύξησης της πιστωτικής διευκόλυνσης που υποστηρίζεται από το κράτος.
Η γερμανική κυβέρνηση και η Uniper έχουν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες εδώ και εβδομάδες για πιθανή διάσωση, καθώς αξιωματούχοι εκτίμησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία θα χρειαστεί περίπου 9 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο της χρηματιστηριακής αξίας της.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά έχει σπεύσει να θεσπίσει νομοθεσία αυτή την εβδομάδα για να διευκολύνει την ανάληψη μεριδίων σε προβληματικές εταιρείες ενέργειας. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε για την πιθανότητα μετάδοσης τύπου Lehman Brothers και δεσμεύθηκε να ανακόψει αυτούς τους κινδύνους.
Η Uniper ανέφερε πως ο βασικός της μέτοχος, Fortum Oyj -η οποία με τη σειρά της ανήκει εν μέρει στη φινλανδική κυβέρνηση- βρίσκεται σε συνομιλίες με το Βερολίνο. Η Fortum πρότεινε μια αναδιάρθρωση της Uniper με στόχο τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικά για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η οποία θα περάσει στην ιδιοκτησία της γερμανικής κυβέρνησης.
Σε ξεχωριστή δήλωση, η Fortum είπε ότι έχει ήδη υποστηρίξει την Uniper «σημαντικά» με μια πιστωτική διευκόλυνση 8 δισ. ευρώ, η οποία είναι «σχεδόν πλήρως εξαντλημένη».
«Η Fortum επικεντρώνεται στο να κάνει ό,τι της αναλογεί για να σταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι οικονομίες της Ευρώπης εξαρτώνται από αυτές», ανέφερε.
Η Uniper έχει βρεθεί σε κρίση από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αναγκάζοντάς την να αγοράσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην ακριβή αγορά spot. Η Ρωσία συμπιέζει τώρα τις προμήθειες προς τη Γερμανία, αυξάνοντας την προοπτική να καθιερωθούν παροχές με δελτίο αυτόν τον χειμώνα και να διολισθήσει σε ύφεση η οικονομία.
Η Uniper αντιμετώπιζε ήδη μια κρίση ρευστότητας ακόμη και πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών να αναγκάζουν την εταιρεία να δανειστεί 10 δισ. ευρώ για να καλύψει οφειλές. Η χρηματοδότηση περιελάμβανε 2 δισ. ευρώ από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW της Γερμανίας και 8 δισ. ευρώ από τη Fortum.