Όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να τιθασεύσει τον ανεπιθύμητα υψηλό πληθωρισμό θα πάρει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ στους ευρωπαίους ηγέτες. Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών η επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε πώς οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, της αβεβαιότητας και των δυσχερειών στον εφοδιασμό.
Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων οδηγούν τον πληθωρισμό, ο οποίος θα παραμείνει αυξημένος για το επόμενο διάστημα, δήλωσε η Λαγκάρντ, ενώ επανέλαβε ότι η αύξηση των τιμών θα επιστρέψει στο στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.
Η Λαγκάρντ δεσμεύτηκε επίσης να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Αυτό ήταν που ώθησε την ΕΚΤ να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα και να υποσχεθεί να αναπτύξει ένα λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού.
Υπενθυμίζουμε πως οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ανάλυση τους που δημοσιεύτηκε στα μέσα της εβδομάδας εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν πρόκειται να διολισθήσει σε ύφεση και να βρεθεί αντιμέτωπη με φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού ανάλογα της δεκαετίας του ’70.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω του 2% στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «οι τρέχουσες εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι η ευρωζώνη απέχει πολύ από ένα σενάριο αποπληθωρισμού. Βέβαια οι αβεβαιότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Παράλληλα σημειώνεται ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και αυτής που επικράτησε στη δεκαετία του ’70, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού θα αποφευχθεί. Όπως τονίζουν στην έκθεσή της οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ Malin Andersson, Niccolò Battistini, Roberto De Santis και Aidan Meyler πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επαναλειτουργία της οικονομίας το 2021 αντιμετώπιζε αντίθετους ανέμους που σχετίζονταν με τις παρατεταμένες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και ο πληθωρισμός είχε ήδη αυξηθεί.
Ο πόλεμος που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022 επιδείνωσε τη δυναμική του πληθωρισμού λόγω των επιπτώσεών του στις τιμές της ενέργειας και αύξησε τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό συνδέθηκε, αναπόφευκτα, με διαθέσεις, βραχυπρόθεσμα, εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού. Η εμφάνισή τους έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση μεταξύ των οικονομικών σχολιαστών σχετικά με το κατά πόσον είναι εύλογη μια παρατεταμένη περίοδος στασιμοπληθωρισμού.