ΓΔ: 1481.02 1.14% Τζίρος: 58.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ευρωβουλευτές απειλούν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με πρόταση μομφής

Η έγκριση του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης ύψους 35,4 δισ. ευρώ έχει προκαλέσει την αντίδραση των φιλελεύθερων ευρωβουλευτών που πρέπει να συγκεντρώσουν 70 υπογραφές για να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο της πρότασης μομφής.

Τρία μέλη της ομάδας Renew Europe, των φιλελεύθερων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλούν σε διεξαγωγή ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικρίνοντάς την για το πράσινο φως επί του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης παρά τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την Βαρσοβία.

Για να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο της πρότασης μομφής, το οποίο φέρει τις υπογραφές της Ολλανδής Σοφί ιν'τ Βελντ, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ και του Ισπανού ευρωβουλευτή Λουίς Γκαρικάνο, αντιπροέδρου της ομάδα Renew, θα πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές του ενός δεκάτου των ευρωβουλευτών (δηλαδή 70 υπογραφές).

Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, «συνεχίσει να αρνείται να εφαρμόσει σοβαρά τους κανόνες της αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου, τής αφαιρούμε την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ.

Η Κομισιόν έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως στο πολωνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ύψους 35,4 δισ. ευρώ, που έχει παγώσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο εξαιτίας των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, κυρίως ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, από την Βαρσοβία.

Οι τρεις ευρωβουλευτές θεωρούν ανεπαρκείς τις ανακοινώσεις της Βαρσοβίας, που αφορούν την άρση της διαθεσιμότητας ενός δικαστή και την ψήφο στο πολωνικό κοινοβούλιο για την κατάργηση του πειθαρχικού σώματος που επρόκειτο να ελέγχει τους δικαστές και είχε εγκαθιδρυθεί στο πλαίσιο ευρείας μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που έπληξε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Σε αυτές τις ανακοινώσεις στηρίχθηκε το πράσινο φως της Κομισιόν.

Οι προϋποθέσεις που ζητήθηκαν από την Κομισιόν είναι μειωμένες σε σχέση με τις απαιτήσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν απαντούν στην άρνηση των πολωνικών αρχών να αναγνωρίσουν την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου, την ώρα που η Βαρσοβία «δεν επιδεικνύει καμία πρόθεση (...) να αποκαταστήσει πλήρως την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας», λέει η Σοφί ιν'τ Βελντ κατηγορώντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «έχει δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα».

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Κομισιόν, δύο βασικά της στελέχη, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Renew Europe) και ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (σοσιαλδημοκράτες), και οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, αντιτάχθηκαν στην επικύρωση του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. «Η Κομισιόν γνωρίζει ότι οι λύσεις που ανακοινώθηκαν από τις πολωνικές αρχές είναι απολύτως διακοσμητικές», δηλώνει ο Γκι Φερχόφστατ σε επιστολή του προς την πολιτική του ομάδα.

Για να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο μία πρόταση μομφής πρέπει να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των ψήφων των παρόντων ευρωβουλευτών. Στελέχη και εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων δεν σχολίασαν την πρόταση μομφής εν όψει των συνεδριάσεων των ομάδων το απόγευμα των Στρασβούργο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη θητεία στην Κομισιόν για την Φον ντερ Λάιεν, όλο το παρασκήνιο

Στις 18 Ιουλίου θα γίνει η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση. Για την έγκρισή της χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρωπαίων ηγετών για στήριξη σε φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Η συμφωνία έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο προειδοποιεί την ΕΕ με την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου ανέφερε πως το Πεκίνο έχει τη διάθεση να «συναντήσει κάπου στη μέση» την ΕΕ ώστε να αποφευχθούν τριβές που μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της κοινής ελληνο-πολωνικής αντιπυραυλικής ασπίδας ο Ζ. Μπορέλ

«Έχουμε μια εσωτερική αγορά για εμπορικές συναλλαγές, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό αμυντικό αεροπορικό σύστημα, προκειμένου να υπερασπιστούμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο με μια κοινή δυνατότητα;» είπε ο Μπορέλ.