Σε μια ακόμη προσπάθεια να σταματήσει την ξέφρενη άνοδο που καταγράφει το ρούβλι λόγω των capital controls και των δυτικών κυρώσεων, ώστε να μην υπονομεύσει το σκληρό νόμισμα τις εξαγωγές της Ρωσίας, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μεγάλη και έκτακτη μείωση του βασικού της επιτοκίου από 14% σε 11%.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Φεβρουάριο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο σωρευτικά κατά 900 μονάδες ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέο «ψαλίδι» αναφέροντας πως «διατηρεί ανοιχτή την προοπτική μείωσης του βασικού επιτοκίου στις προσεχείς συνεδριάσεις της», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.
Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε πως «οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν λόγω της δυναμικής της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, καθώς και της αισθητής μείωσης των πληθωριστικών προσδοκιών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». Σημείωσε επίσης πως οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία εξακολουθούν να είναι δύσκολες, αλλά οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν μειωθεί κάπως, ανοίγοντας περιθώρια για χαλάρωση ορισμένων μέτρων ελέγχου των κεφαλαίων.
Η διοικήτρια της τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα πρόκειται να μιλήσει σε τραπεζικό συνέδριο στη Μόσχα όπου ενδέχεται να ρίξει περισσότερο φως στα σχέδια της τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα δεν ανέφερε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2022, η οποία προηγουμένως ανερχόταν σε 18-23%, αλλά δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5-7% το 2023, πριν φθάσει τον στόχο του 4% το 2024.
Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος που ήταν γύρω στα 80 ρούβλια για ένα δολάριο και 90 ρούβλια για ένα ευρώ πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, στην αρχή σημείωσε μεγάλη πτώση προτού ανακάμψει από τις 9 Μαρτίου. Χθες Τρίτη, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με περίπου 56 ρούβλια, ένα επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο 2018, και το ευρώ με 57,6 ρούβλια, ένα ρεκόρ από το 2015.
Τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μείωση προσεχώς της αναλογίας των εσόδων των Ρώσων εισαγωγέων που πρέπει να μετατρέπουν σε ρούβλια, από το 80% στο 50%, ένδειξη μιας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έθεσαν σε εφαρμογή οι αρχές προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος. Η ενίσχυση του ρουβλίου στερεί στην πραγματικότητα τον προϋπολογισμό από ένα μέρος των εσόδων του και βαραίνει στις εξαγωγές.