Η Ιρλανδία ανέλαβε στις 20 Μαίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), σηματοδοτώντας την έναρξη της εξάμηνης ηγεσίας της χώρας στον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της περιοχής.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 46 κρατών μελών του οργανισμού συγκεντρώθηκαν στο Τορίνο για την καταληκτική σύνοδο της ιταλικής προεδρίας του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει την επόμενη προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της χώρας του για την προεδρία.
Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να καθοδηγήσουν την ιρλανδική προεδρία θα είναι η εστίαση στην προστασία και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η προώθηση της δημοκρατίας και η προώθηση μιας φιλόξενης, χωρίς αποκλεισμούς και ποικιλόμορφης Ευρώπης.
Στο επίκεντρο της διάσκεψης του Τορίνο αναμένεται να βρεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του οργανισμού στις νέες πολιτικές συνθήκες, καθώς και ο ρόλος του στην επίλυση κρίσεων.
Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι κατά ένα κράτος μικρότερη από ό,τι συνήθως, αφού η Ρωσία αποβλήθηκε από την ομάδα τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η αποπομπή δεν τίθεται επισήμως σε ισχύ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποτελεί μέρος του ΣτΕ, εξακολουθεί να έχει δικαιοδοσία για υποθέσεις που αφορούν τη συμπεριφορά της χώρας μέχρι τότε.
Η Ιρλανδία ήταν ένα από τα δέκα ιδρυτικά μέλη του ΣτΕ, το οποίο ιδρύθηκε το 1949, και τελευταία φορά ασκούσε την προεδρία μεταξύ 1999 και 2000. «Αν και πολλά έχουν αλλάξει από τότε», έγραψε ο Κόβενι στην εισαγωγή της συνάντησης, «η δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένει τόσο σταθερή όσο ποτέ. Αποτελώντας κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Ιρλανδίας, στηρίζει την παγκόσμια δέσμευσή μας».
Υπό το πρίσμα της ρωσικής επιθετικότητας προς την Ουκρανία, πρόσθεσε, «είναι σαφές ότι το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βασίζεται στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ».