Μια αξιοσημείωτη και ενδιαφέρουσα απόφαση έλαβε ο πρόεδρος της Συρίας.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ συναντήθηκε σήμερα με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλι Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε η ιρανική τηλεόραση.
Ο Άσαντ πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στη σύμμαχο χώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε «ξεχωριστά με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη και τον πρόεδρο Ιμπραΐμ Ραϊσί», όπως έγινε γνωστό.
Η τελευταία επίσκεψη του Σύρου προέδρου στο Ιράν ήταν τον Φεβρουάριο του 2019.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2019 ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε χθες Δευτέρα το βράδυ στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «την αντίθεση» της Τεχεράνης στην ανάληψη από την Τουρκία «στρατιωτικής δράσης» στη Συρία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο άνδρες συζήτησαν για «τις πρόσφατες εξελίξεις στην κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
Ο Τσαβούσογλου «επέμεινε στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, εξηγώντας ότι η επιχείρηση της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή θα είναι προσωρινή», σημείωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο Ζαρίφ «εξέφρασε την αντίθεση (του Ιράν) στην (τουρκική) στρατιωτική δράση και ζήτησε να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Συρίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια» στη χώρα αυτή.
Σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ιράν συμμετέχει μαζί με την Τουρκία --η οποία στηρίζει τους Σύρους αντάρτες-- και τη Ρωσία --που επίσης στηρίζει τη Δαμασκό-- στη διαδικαστία της Αστάνα για τη Συρία, η οποία ξεκίνησε το 2017.
Στη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του ο Ζαρίφ εκτίμησε ότι «η συμφωνία των Αδάνων είναι το καλύτερο μέσο ώστε Συρία και Τουρκία να απαντήσουν στις ανησυχίες τους», τονίστηκε στην ανακοίνωση.
Το «πρωτόκολλο των Αδάνων» υπεγράφη το 1998 στην ομώνυμη τουρκική πόλη προκειμένου να τερματιστεί η κρίση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, την οποία είχε προκαλέσει η παρουσία στη Συρία του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν και βάσεων της οργάνωσης.
Η Τουρκία εκτιμούσε ότι αυτό το πρωτόκολλο της δίνει το δικαίωμα να εισέρχεται στο συριακό έδαφος για να αντιμετωπίσει το PKK και τις συμμαχικές του ομάδες στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν αναλαμβάνει δράση εναντίον τους.
Βάσει της συμφωνίας αυτής η Συρία έχει δεσμευθεί επίσης να εμποδίσει το PKK να δρα στο βόρειο τμήμα του εδάφους της.