ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

«Αποκαλυπτήρια» της πολιτικής των ΗΠΑ για την Κίνα από τον Α. Μπλίνκεν

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την στρατηγική της για την ευρύτερη περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού τον Φεβρουάριο, στην οποία δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερους διπλωματικούς και αμυντικούς πόρους.

Μετά από ένα και πλέον έτος από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη με κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και άλλους στην αμερικανική πρωτεύουσα που της καταλογίζουν την έλλειψη μίας επίσημης στρατηγικής στις σχέσεις της με την Κίνα, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν θα περιγράψει την αμερικανική πολιτική για την Κίνα στο πλαίσιο μιας ομιλίας του στο πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που φιλοξενεί η δεξαμενή σκέψης Asia Society, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση .

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο κύριος στρατηγικός ανταγωνιστής και εν μέρει αντίπαλος των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού τον Φεβρουάριο, στην οποία δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερους διπλωματικούς και αμυντικούς πόρους στην περιοχή για την αντιμετώπιση αυτού που βλέπει, ως την προσπάθεια της Κίνας για τη δημιουργία μιας περιφερειακής σφαίρας επιρροής.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την κατάρτιση μιας ξεχωριστής στρατηγικής για την ίδια την Κίνα, αλλά είναι αντιμέτωπη με αντιπερισπασμούς από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τα σχέδια αναφορικά με την αμερικανική στρατηγική για την Κίνα δήλωσε στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα σημεία στα οποία θα αναφερθεί ο Μπλίνκεν δεν αναμένεται να περιέχουν λεπτομέρειες και σε μεγάλο βαθμό θα είναι μία συλλογή από δηλώσεις που η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σχετικά με την Κίνα.

Ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει ηγέτες των 10 κρατών-μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 12-13 Μαΐου, ενώ αναμένεται ότι θα επισκεφτεί την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αργότερα μέσα στο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν τεταμένες σε μία ευρεία σειρά ζητημάτων, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο μήνες μετά από την προειδοποίηση ότι το Πεκίνο εμφανίζονταν σταθερά να προετοιμάζεται για να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, οι ίδιοι δεν εντοπίζουν κάποια κινεζική στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη. Αυτό θεωρείται μια θετική εξέλιξη από την Ουάσινγκτον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Σι Τζινπίνγκ «πολύ χαρούμενος» για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Σι Τζινπίνγκ είναι «πολύ χαρούμενος» για τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ και ανυπομονεί να τον συναντήσει στην Κίνα, σε επίσκεψη που αναβλήθηκε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από τον Σι να μην δώσει όπλα στο Ιράν, 'ανοιχτά' τα Στενά

Ο Τραμπ αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι ζήτησε με επιστολή από τον Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύει η Κίνα όπλα στο Ιράν. Ο Σι του απάντησε γραπτώς ότι η χώρα του δεν στηρίζει την Τεχεράνη με εξοπλισμό.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί την Κίνα με 50% δασμούς εάν στηρίξει το Ιράν στρατιωτικά

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα με δασμούς 50% σε περίπτωση που βοηθήσει στρατιωτικά το Ιράν στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής και δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στα μέσα Μαΐου.