Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στους μηχανισμούς λειτουργίας της ΕΕ τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ντράγκι, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθή αύξηση των τιμών ενέργειας.
«Οι θεσμοί που δημιούργησαν οι προκάτοχοί μας τις προηγούμενες δεκαετίες υπηρέτησαν καλά τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά είναι ανεπαρκείς για την τρέχουσα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε τώρα», τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Χαρακτήρισε το όραμά του για μια νέα ΕΕ ως μια μορφή «ρεαλιστικού φεντεραλισμού» που θα περιλαμβάνει κοινή λήψη αποφάσεων για τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική. «Αν αυτό απαιτεί την έναρξη μιας διαδικασίας για την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Η Ιταλία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, θα υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης νέων χωρών, όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ουκρανία, στο μπλοκ. Οι κρίσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ «απαιτούν επιτάχυνση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ζητώντας συντονισμένες αποφάσεις για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.
Νέο πρόγραμμα στήριξης 14 δισ.
Η Ιταλία πρόκειται να αυξήσει τον φόρο επί των πρόσθετων κερδών που έχουν οι εταιρείες ενέργειας λόγω της αύξησης των τιμών για να συμβάλει στη χρηματοδότηση ενός νέου πακέτου βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ , όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.
Το τελευταίο πακέτο βοήθειας, θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στις εταιρείες και τους καταναλωτές που πλήττονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, μια τάση που έχει επιδεινωθεί από την προοπτική μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει με το ανεκμετάλλευτο μέρος του δανεισμού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο και με την αύξηση του φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών.