Τέσσερις χιλιάδες επτακόσιες απολύσεις εργαζομένων στην Ιταλία, οι 2.891 ήδη από το 2020, προβλέπει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της χαλυβουργικής εταιρείας Ilva στον Τάραντα, που προτείνει ο νέος ιδιοκτήτης της Arcelor Mittal, προκειμένου να μην κλείσει το εργοστάσιο, μία προοπτική που έχει προκαλέσει κοινωνική αναταραχή στην Ιταλία τον τελευταίο χρόνο.
Η εκτελεστική διευθύντρια του γαλλο-ινδικού γίγαντα της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου στην Ιταλία, Λουτσία Μορσέλι, ανακοίνωσε το νέο σχέδιο, που εκτός από τις απολύσεις προβλέπει αύξηση της παραγωγής από τα 4,5 εκατ. τόνους σήμερα στους 6 εκατ. το 2021. Με αυτήν την τελεσιγραφικού τύπου ανακοίνωση, ο όμιλος απέρριψε την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για μία πιο μετριοπαθή αναδιάρθρωση της βιομηχανικής μονάδας του Τάραντα, που αποτελεί ζείδωρο στοιχείο για την οικονομία και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας σε αυτήν την περιοχή της νότιας Ιταλίας.
Μετά την πρόταση της Arcelor Mittal, οι συνδικαλιστικές ενώσεις χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις περικοπές προσωπικού και προκήρυξαν απεργία για τις 10 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της πρώην Ilva. Όπως τόνισε η γγ της μεγάλης εργατικής ένωσης Cisl Άνα Μαρία Φουρλάν, η όποια συμφωνία με την κυβέρνηση «θα πρέπει να γίνει με βάση τα εργασιακά και επενδυτικά επίπεδα που προβλέπονταν στο σχέδιο του 2018».
«Είμαι πολύ αποκαρδιωμένος, η εταιρεία δεν έχει κάνει τα αναμενόμενα βήματα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλι, ο οποίος επισήμανε πως την επόμενη εβδομάδα, η ίδια η κυβέρνηση θα καταθέσει τα δικά της σχέδια για την μετατροπή του εργοστασίου σε μία πιο οικολογικά βιώσιμη μονάδα, με χρήση βιώσιμων τεχνολογιών και ηλεκτρικών καμίνων και παράλληλη αύξηση της παραγωγής σε 8 εκατ. τόννους μετάλλου, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον γγ του συνδικάτου Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι, το σχέδιο της Arcelor Mittal Italia «δεν είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο για το εν ευθέτω κλείσιμο της Ilva και του Τάραντα». Ο δε Ρινάλντο Μελούτσι, δήμαρχος της πόλης του Τάραντα, που απειλείται πλέον ορατά από το φάσμα των απολύσεων, της ανεργίας και του μαρασμού, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για μία καταστροφή, που είχε -φευ- προαναγγελθεί».