ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Skopia-epixeiriseis
Shutterstock

Στήριξη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Tον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όμως στο ενδιάμεσο η Σόφια μετέβαλε τη θέση της και έθεσε βέτο.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και επιθυμούν η χώρα να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διαμήνυσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

«Η διεξαγωγή των διακυβερνητικών διασκέψεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την ΕΕ (που σηματοδοτούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Έχετε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. Έχετε ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και σας αξίζει να σημειώσετε ταχεία πρόοδο. Το έχουμε πει ήδη και θα το επαναλάβω. Το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην ΕΕ. Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια και μεγαλύτερη ευημερία στην Ευρώπη» δήλωσε η Ντόνφριντ.

Από τη μεριά του, ο Μπουγιάρ Οσμάνι σημείωσε ότι τώρα είναι η στιγμή που η ΕΕ πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στη διάρκεια της τρέχουσας, γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήρε τη Βόρεια Μακεδονία για τη στάση της σχετικά με την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και σημείωσε πως η χώρα, παρά το ότι είναι το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, επέδειξε ωριμότητα και ευαισθησία, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναφορικά με την ρωσική εισβολή.

Κατά τη σημερινή επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια συμφωνήθηκε να διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Μακεδονίας για την ενίσχυση της εταιρικής τους σχέσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση, όμως στο ενδιάμεσο η Σόφια μετέβαλε τη θέσή της και έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να υποστηρίξει μία τέτοια εξέλιξη, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σιλιάνοφσκα: Έχω το προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύτηκε, η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία».
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Ρούμπιο: Ελλάδα πρότυπο συμμάχου - Θέλουμε ισχυρή Ευρώπη

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την Ελλάδα «σύμμαχο πρότυπο» των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία ισχυρών ευρωπαϊκών εταίρων και τη στενή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται από ΗΠΑ ή Κίνα

Ο ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει αυτόνομη στρατηγική έναντι της Κίνας, υπερασπίζοντας αξίες και συμφέροντα χωρίς νέα Ψυχροπολεμικά σύνδρομα, ζητώντας αυτοπεποίθηση και καθαρούς κανόνες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης-Αρναούτογλου: Ερώτηση στην Κομισιόν για δηλώσεις φον ντερ Λάιεν

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν στη Βόρεια Μακεδονία, εστιάζοντας στη χρήση του όρου «Macedonian culture» και ζητώντας διευκρινίσεις για τη συμβατότητά του με διεθνείς συμφωνίες.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση προασπίζει πάντα τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά από την Ελλάδα και απαιτεί σεβασμό των συμφωνιών, ενώ επέρριψε ευθύνες για το παρελθόν στον Αλέξη Τσίπρα και όσους ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει συνταγματικές αλλαγές

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε από την ΕΕ να μεσολαβήσει για την επίλυση διαφορών με τη Βουλγαρία. Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη είναι η αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στο Σύνταγμα.