Την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία όπου περιλαμβάνονται «όπλα βαρέος πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη» ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης και οικονομική ενίσχυση 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία καθώς και θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα.
Στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, αμφισβητώντας ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε.
Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.
Εξάλλου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, κάνοντας άλλο ένα βήμα για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες για το μέτρο αυτό. «Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει σε ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να δέσει σε λιμάνια των ΗΠΑ ή να πλησιάσει στις ακτές μας. Κανένα», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το 2021 ρωσικά πλοία έδεσαν 1.800 φορές σε αμερικανικά λιμάνια, αριθμός που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης. Ο Καναδάς έκλεισε τα λιμάνια του για τα πλοία ρωσικής ιδιοκτησίας από την 1η Μαρτίου.
Επιπλέον οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν μια επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για να στηρίξουν την Ουκρανία, ένα ποσό που θα προστεθεί σε εκείνο (ύψους επίσης 500 εκατ. δολαρίων) που αποδέσμευσε τον Μάρτιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης στην Ουάσιγκτον.
Αυτή η βοήθεια αναμένεται να επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης, κατανέμοντας, ιδίως, τους μισθούς και τις συντάξεις και να αποφύγει μια επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, προτού εκταμιευθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μπροστά στις επείγουσες ανάγκες.
Η Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές ζημίες, με πολλές καταστροφές υποδομών, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν περιορισμένη δραστηριότητα. Η σύρραξη έχει επίσης επηρεάσει τον σημαντικό αγροτικό τομέα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι υπάρχει ανάγκη ενός ποσού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της οικονομίας της χώρας, δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουάλι Αντεγιέμο αναμένεται επίσης να παραστεί σήμερα στη συνάντηση μεταξύ της Γέλεν και του Σμίχαλ, όπως και ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο, ο οποίος μπόρεσε να συμμετάσχει χθες στη συνεδρίαση της G20, αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.