ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Diamonds-diamantia
Φωτο: Shutterstock

Εγκαταλείπουν τα ρωσικά διαμάντια οι μεγάλοι οίκοι του κοσμήματος

Tiffany & Co., Cartier, Chopard, Signet, Kering και Pandora έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι ζήτησαν πλέον και από τους προμηθευτές τους να μην αγοράζουν ακατέργαστες πολύτιμες πέτρες από την Ρωσία.

Η μία μετά την άλλη, επιφανείς εταιρείες από τον χώρο του κοσμήματος αποστασιοποιούνται από την προμήθεια διαμαντιών ρωσικής προέλευσης, υπό τον φόβο της έμμεσης χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη, οίκοι όπως οι Tiffany & Co., Cartier, Chopard, Signet, Kering και Pandora έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι ζήτησαν πλέον και από τους προμηθευτές τους να μην αγοράζουν ακατέργαστες πολύτιμες πέτρες από την Ρωσία.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση κάποιων εξ αυτών από το Συμβούλιο Υπεύθυνων Κοσμηματοπωλών (Responsible Jewellers Council), το διεθνές όργανο που συστάθηκε με στόχο τον αποκλεισμό των επονομαζόμενων conflict diamonds ή «ματωμένων διαμαντιών» που χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση πολεμικών συγκρούσεων κυρίως σε χώρες της Αφρικής, για αδυναμία ανάληψης έγκαιρης δράσης στο ζήτημα της Ουκρανίας

Το θέμα ωστόσο είναι περισσότερο πολύπλοκο, δεδομένου ότι η Ρωσία συνεισφέρει το 30% της διεθνούς αγοράς ακατέργαστων διαμαντιών, με την υπό μερικό κρατικό έλεγχο εταιρεία Alrosa να επιβλέπει το 98% της παραγωγής και πώλησης των πολύτιμων λίθων της χώρας. Με το 50% της παγκόσμιας ζήτησης διαμαντιών να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Alrosa είχε έσοδα ύψους 4,16 δισ. δολαρίων και καθαρά κέρδη ύψους 943 εκατ. δολαρίων το 2021, συνεισφέροντας σημαντικό τμήμα αυτών - περίπου το 30% - στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία ωστόσο, οι ΗΠΑ μαζί με την Βρετανία έσπευσαν μεν να απαγορεύσουν τις συναλλαγές με την Alrosa, ρίχνοντας την τιμή της μετοχής της έως και 17% από την έναρξη του πολέμου,  αφήνοντας ωστόσο ένα μικρό «παράθυρο διαφυγής» από τις κυρώσεις: στην περίπτωση που οι πολύτιμοι λίθοι εισέρχονται ακατέργαστοι σε τρίτη χώρα και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας εκεί, τότε πλέον δεν θεωρούνται «ρωσικής προέλευσης». 

Η τρίτη αυτή χώρα είναι κατά βάση η Ινδία, η οποία προμηθεύει 9 στα 10 επεξεργασμένα διαμάντια που πωλούνται παγκοσμίως, με την βιομηχανία επεξεργασίας ακατέργαστων λίθων να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την χώρα, συνεισφέροντας στον κρατικό προϋπολογισμό 16 δισ. δολάρια το 2020 κι απασχολώντας περί το 1 εκατομμύριο εξειδικευμένους τεχνίτες. Η χώρα βρίσκεται υπό πίεση από την Δύση να εφαρμόσει αντίστοιχες κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας όμως ήδη υποστεί τις συνέπειες της αποβολής της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT.

Στο περίπλοκο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πληθαίνουν οι φωνές μέσα στην Ινδία που κάνουν λόγο για «υποκρισία» εκ μέρους της Δύσης, να ζητάει την διακοπή των αγορών πολύτιμων λίθων εκ μέρους της Ινδίας, την στιγμή που η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ρωσία… 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι στιγμής εξαιρέσει τα διαμάντια από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ρωσία, σε μία προσπάθεια να προστατευτεί η βιομηχανία επεξεργασίας των πολύτιμων λίθων στο Βέλγιο, έχοντας απαγορεύσει μόνο τις ευρωπαϊκές εξαγωγές ακατέργαστων λίθων προς την Ρωσία. Εκτιμάται ότι διαμάντια ρωσικής προέλευσης αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ πέρασαν από τα βελγικά λιμάνια μόνο το 2020, σε συνέχεια της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του κέντρου διαμαντιών της Αμβέρσας (Antwerp Diamond Centre), και της Alrosa, σύμφωνα με την οποία το 86% των ακατέργαστων διαμαντιών της Ρωσίας εισάγονται στην διεθνή αγορά μέσω του Βελγίου. Σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ, η Ρωσία αναμένεται να βρει δρόμους εκτός Ευρώπης για την εξαγωγή των πολύτιμων λίθων της, κυρίως δε το Ντουμπάι, το Μουμπάι και το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να χάσει πολλά περισσότερα μακροπρόθεσμα από ό,τι η Ρωσία. 

Κάπως έτσι, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που όλοι φαίνεται να κερδίζουν: οι κορυφαίοι οίκοι κοσμημάτων αναλαμβάνουν δράση από μόνοι τους για την προστασία της εικόνας τους, μέσω της μη χρήσης διαμαντιών ρωσικής προέλευσης, η Ινδία εξακολουθεί να συνεργάζεται με τη Ρωσία, εισάγοντας ακατέργαστα διαμάντια και μεταπωλώντας τα ως ινδικής προέλευσης προς κάθε ενδιαφερόμενο, το Βέλγιο διατηρεί το στάτους του παγκόσμιου κέντρου εμπορίας διαμαντιών, ενώ και η Alrosa ανέστειλε στις αρχές του μήνα την συμμετοχή της στο Συμβούλιο Υπεύθυνων Κοσμηματοπωλών (Responsible Jewellers Council - RJC), απαντώντας στις αιτιάσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την ανάγκη αποσύνδεσης οποιασδήποτε έστω και έμμεσης εμπλοκής της βιομηχανίας κοσμημάτων στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα.

Μόνος χαμένος είναι μάλλον το RJC, το οποίο έχει περιέλθει σε περιδίνηση, μετά την παραίτηση και της διευθύνουσας συμβούλου, Iris Van Der Veken, μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συνέχεια της μαζικής εξόδου των πιο εξεχόντων μελών του. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες απώλειες έχουν οι Ουκρανοί, όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος υπ. Άμυνας

«Πρακτικά οδηγήσαμε σε αποτυχία ολόκληρη την εκστρατεία τους για το 2025», ισχυρίζεται ο Αντρέι Μπελαούσοφ, παρότι η προέλαση των Ρώσων γίνεται με απώλειες άνω των 1.000 ανδρών καθημερινά.
businessdaily-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ακύρωσε συνεδρίαση λόγω κινδύνου για ρωσικό πλήγμα

Η συνοικία αυτή είναι στο κέντρο του Κιέβου και εκεί βρίσκονται το κοινοβούλιο, η προεδρία, η έδρα της κυβέρνησης και η Κεντρική Τράπεζα, σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, όπως επίσης και πολλά κτίρια με διαμερίσματα.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η ταχύτητά του δείχνει πως ο ρωσικός πύραυλος ήταν διηπειρωτικός

Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι έχουν κατασκευασθεί για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήττουν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Ούτε το Κρεμλίνο, ούτε ο στρατός έχουν σχολιάσει την ουκρανική αυτή κατηγορία προσώρας.