ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
tap-fysiko aerio
Φώτο: TAP

Επιμένει η Μόσχα στην πληρωμή της με ρούβλια για την εξαγωγή αερίου

Επανέρχεται η Μόσχα μετά το βήμα υποχώρησης που έκανε λέγοντας ότι δεν θα κλείσει αύριο τις στρόφιγγες και επιμένει ότι δεν παραβιάζει όρους η απαίτηση της για ρούβλια. Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια, ξεκαθαρίζει η Βρετανία.

Η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων, αλλά η Ρωσία προσαρμόζεται στις πρωτοφανείς πιέσεις, δήλωσε σήμερα Τετάρτη στο πρακτορείο TASS ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις διαφορές τους τις προσεχείς μέρες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Η επιμονή της Μόσχας να λαμβάνει τις πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που καλύπτει το ένα τρίτο των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν δράση.

Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια

Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικά εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο και βρίσκεται σε επαφή με βρετανικές εταιρείες που μπορεί να ανησυχούν για το θέμα ή τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βιομηχανίες και κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων της Ρωσίας θα μπορούσαν να τιμολογηθούν σε ρούβλια, με τη Γερμανία να ενεργοποιεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου που θα μπορούσε να φέρει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σε περίπτωση που η αντιπαράθεση διαταράξει ή σταματήσει τον εφοδιασμό.

«Ο (υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων) Κουάζι Κβάρτενγκ, σε συνεργασία με τους ομολόγους του, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«(Το υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων) είναι προφανώς σε επαφή με οποιεσδήποτε επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να έχουν ανησυχίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βουλγαρία

Νωρίτερα σήμερα και η Βουλγαρία υποστήριξε ότι συνιστά παραβίαση των συμφωνιών η απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει.

Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει συμβάσεις και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος αρμόδιος για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Βουλγαρία.

«Η θέση της Βουλγαρίας, η οποία έχει συντονιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι δεν θα επιτραπεί μια τέτοια παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή σε αμερικανικά δολάρια», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη ρωσική Gazprom. Η βουλγαρική κεντρώα κυβέρνηση πραγματοποίησε σήμερα συνεδρίαση για να συζητήσει ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν προμήθειες αφού η Μόσχα, εξοργισμένη από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία που «γκρέμισαν» την αξία του ρουβλίου, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν πληρώνουν σε ρούβλια.

Πάντως σήμερα το Κρεμλίνο έκανε ένα βήμα πίσω στο θέμα ανακοινώνοντας ότι δεν θα απαιτήσει αμέσως πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Η στροφή της Μόσχας μπορεί να αποδοθεί και στην ξεκάθαρη άρνηση όλων των δυτικών χωρών να δεχθούν αυτήν την απαίτηση, με τους G7 να τονίζουν ότι η Ρωσία οφείλει να εκπληρώσει τους όρους των συμβολαίων που υπάρχουν ως έχουν. Η ανακοίνωση της Ρωσίας ήταν αρκετή ώστε να περιορίσει σημαντικά την άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, το οποίο αρχικά ενισχύονταν άνω του 13%, αλλά πλέον κινείται κοντά στο +9% και τα 118,110 ευρώ. 

Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι πληρωμές σε ρούβλια δεν θα είναι υποχρεωτικές από αύριο 31 Μαρτίου, όπως είχε αρχικά απειλήσει η Μόσχα, καθώς η όλη διαδικασία χρειάζεται αρκετό χρόνο και δεν μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ και για τεχνικούς λόγους. «Η διαδικασία θα καθυστερήσει και για τεχνικούς λόγους, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πληρωμές και οι παραδόσεις δεν ταυτίζονται χρονικά», σημείωσε ο Πεσκόφ. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, υποστήριξε ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαιτήσει την πληρωμή σε ρούβλια όχι μόνο για το φυσικό αέριο αλλά και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας, ενώ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται υπό εξέταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oil_tanker
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις από τη Βρετανία με στόχο τον ρωσικό «στόλο φάντασμα»

Οι κυρώσεις αφορούν δέκα πλοία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Τα πλοία αυτά δεν θα έχουν την άδεια να εισέλθουν στα βρετανικά λιμάνια και δεν θα έχουν πρόσβαση στο βρετανικό νηολόγιο.