Η Γερμανία θα διαθέσει κεφάλαια για ένα μακροπρόθεσμο «σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κατά την παρουσίαση του εθνικού προϋπολογισμού για το 2022, όπως αναφέρει το Euractiv.
«Η αλληλεγγύη μας με τον Ευρωπαίο γείτονά μας είναι μόνιμη – γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα διεθνές σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία», δήλωσε ο φιλελεύθερος υπουργός του FDP στους βουλευτές, αναφερόμενος στο σχέδιο Μάρσαλ που ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης. «Ελπίζουμε ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί σύντομα. Μόλις συμβεί αυτό, θα είμαστε ακόμα εκεί για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση, να εργαστούμε για ένα καλό μέλλον και να υποστηρίξουμε την πορεία προς μια εταιρική σχέση με την ΕΕ», πρόσθεσε.
Ο Λίντνερ ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να ληφθούν υπόψη τα μέτρα που ελήφθησαν ως αντίδραση στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας και των μέτρων για την ανακούφιση από τις επακόλουθες αυξήσεις των τιμών σε κρίσιμα αγαθά, όπως η ενέργεια.
Η κυβέρνηση δρομολόγησε ένα παρόμοιο συμπληρωματικό πακέτο δαπανών σχετικά με την πανδημία COVID-19 στα τέλη του περασμένου έτους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί «άλλη μια εξαιρετική κατάσταση», καθιστώντας τώρα απαραίτητο ένα δεύτερο πακέτο, υποστήριξε ο Λίντνερ.
Ταυτόχρονα, τόνισε τη σημασία του «να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» από δημοσιονομική άποψη, κάτι που μεταφράζεται σε επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία στη Γερμανία. Από το 2023 και μετά, η Γερμανία θα επιστρέψει στην τήρηση του ορίου του εθνικού χρέους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Λίντνερ, το οποίο είχε ανασταλεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. «Μετά από όλα αυτά, ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει πια καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης το επόμενο έτος», είπε.