ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Μπάιντεν σε Σι Τζινπινγκ: Θα έχει συνέπειες η Κίνα αν στηρίξει τη Ρωσία

Στη δίωρή επικοινωνία τους την οποία αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «ουσιαστική» ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο στον Κινέζο ομόλογό του για επιπτώσεις σε βάρος της Κίνας από ολόκληρο τον κόσμο.

Στη δίωρή επικοινωνία τους την οποία αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε άμεση και ουσιαστική ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για επιπτώσεις σε βάρος της Κίνας από ολόκληρο τον κόσμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης σήμερα «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη Ρωσία, την ώρα που επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις και αμάχους, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Την ίδια ώρα, ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Κινέζο ομόλογό του πως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες όχι μόνο εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά επίσης από τον ευρύτερο κόσμο, εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τη διάρκειας σχεδόν δύο ωρών επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Σι, επισήμανε πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «ήταν άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής».

«Θα δούμε τι αποφάσεις θα πάρει η Κίνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Όχι στον πόλεμο από τον Κινέζο πρόεδρο

Ο Σι τόνισε στον Μπάιντεν ότι συγκρούσεις και πόλεμοι όπως όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

«Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε ο Σι.

Ο Σι Τζινπινγκ είπε ακόμη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στον σωστό δρόμο και οι δύο πλευρές θα πρέπει επίσης να επωμιστούν τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να στηρίξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να επιλυθεί το «καίριο θέμα» της ουκρανικής κρίσης αλλά και να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας, πρόσθεσε ο Σι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από την πλευρά του προσπάθησε να αποτρέψει το Πεκίνο να ενισχύσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς η Μόσχα συνεχίζει τους βομβαρδισμούς που έχουν προκαλέσει θανάτους αμάχους, και μεγάλες καταστροφές σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών των ισχυρότερων χωρών του κόσμου είναι η πρώτη μεταξύ τους συζήτηση εδώ και μήνες. Έρχεται λίγες μέρες αφότου αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα υποστήριξε ότι η Κίνα έχει εκφράσει τη διάθεση να παράσχει στη Ρωσία ζητούμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ως μέρος του πολέμου της κατά της Ουκρανίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συζητήθηκε επίσκεψη Μπάιντεν στο Πεκίνο με Κίνα

Ο Ρούμπιο συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι για πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαχείρισής τους και η ύπαρξη τομέων συνεργασίας. Συνάντηση Σι-Τραμπ ίσως τον Σεπτέμβριο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τις επικίνδυνες κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έπειτα από αψιμαχία με τις Φιλιππίνες, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο βρίσκεται στη Μανίλα για τη σύνοδο ASEAN.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατασκευάσματα οι κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη στις εκλογές του 2020

Η Κίνα χαρακτήρισε «κατασκευάσματα» τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ περί κινεζικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις συκοφαντίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων και ζήτησε αποχαρακτηρισμό εγγράφων, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για νοθεία, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί και η αμερικανική δικαιοσύνη.