ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union
Φωτο: ΑΠΕ

ΕΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή ανεξαρτησία στο τραπέζι των 27

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, θα είναι τα βασικά θέματα της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε στις Βερσαλλίες, στο Παρίσι.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Παλάτι των Βερσαλλιών, στη Γαλλία, για να συζητήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα σχέδια ενίσχυσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας και των αμυντικών δυνατοτήτων των 27.

Η διήμερη συνάντηση που ξεκίνησε φιλοξενείται από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Μακρόν είπε ότι ο πόλεμος «επαναπροσδιορίζει πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας» και θα κάνει την ήπειρο «να αλλάξει ακόμη πιο γρήγορα και ισχυρότερα».

«Η δημοκρατία μας απειλείται, οι αξίες μας απειλούνται και πρέπει να αποδεχτούμε ότι μερικές φορές πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στις Βερσαλλίες, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει ξανά με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν πρόκειται να φείδομαι κάθε προσπάθειας για να προσπαθήσω να επιτύχω αυτή την κατάπαυση του πυρός», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας: «Είμαι ανήσυχος, απαισιόδοξος και αυτός είναι επίσης ο λόγος που πιστεύω ότι η Ευρώπη μας πρέπει να είναι εκεί».

«Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια», συνέχισε. «Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί να είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο, να είναι ανεξάρτητη για να εξασφαλίσει τη δική της άμυνα».

Από τότε που ο Μακρόν έγινε πρόεδρος, υπήρξε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της στρατηγικής αυτονομίας, της Ευρώπης μια θεωρητική ιδέα που υποθέτει ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο αυτοδύναμη και διεκδικητική στην παγκόσμια σκηνή.

Η επιθετικότητα της Ρωσίας και το επακόλουθο σύνολο σκληρών κυρώσεων που η ΕΕ, σε συντονισμό με τους συμμάχους, έχει επιβάλει στο Κρεμλίνο έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική γύρω από τις εκκλήσεις για στρατηγική αυτονομία, την οποία ο Μακρόν πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω.

«Νομίζω ότι αιφνιδιάσαμε τη Ρωσία γιατί ήμασταν σταθεροί, ισχυροί, ήμασταν ενωμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πριν από τη συνάντηση.

«Δεν αρκεί. Πρέπει να προσδιορίσουμε από κοινού ποια θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα βήματα προκειμένου να έχουμε θετική επιρροή και να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό μια κατάπαυση του πυρός».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, οι 27 θα χρηματοδοτήσουν την αγορά όπλων για χώρες που υφίστανται επίθεση, με ένα αρχικό πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

Η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν επίσης εγκαταλείψει τις μακροχρόνιες πολιτικές σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια. Η Δανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα τον Ιούνιο για να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει τη ρήτρα εξαίρεσης που μέχρι στιγμής απομάκρυνε τη χώρα από την κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ – το μόνο κράτος μέλος που αυτή τη στιγμή αποκλείεται.

Οι ηγέτες θα βασιστούν σε αυτές τις εξελίξεις για να συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Οι 27 θα κάνουν επίσης απολογισμό της κατάστασης στο εσωτερικό της Ουκρανίας, της ανθρωπιστικής κρίσης και της αίτησης του Κιέβου για ένταξη στην ΕΕ μέσω μιας ταχείας διαδικασίας, μια πρωτόγνωρη επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το αίτημα και αναμένεται να εκδώσει γνώμη τις επόμενες ημέρες.

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η Ολλανδία και η Ουκρανία στέκονται δίπλα δίπλα. Αλλά δεν υπάρχει γρήγορη διαδικασία ένταξης. Δεν υπάρχει», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ενεργειακή ώθηση

Επιπλέον, οι ηγέτες θα θίξουν το θέμα της μείωσης των εισαγωγών ενέργειας από τη Μόσχα και να απελευθερωθούν από τη μακροχρόνια εξάρτησή τους από εκείνη.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία παραμένει ο κύριος προμηθευτής αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, ένας τομέας που αποφέρει περισσότερο από το 40% των εσόδων της χώρας. Οι δυτικές χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το τεράστιο χρηματικό ποσό που στέλνουν στη Ρωσία για την εισαγωγή ενέργειας χρηματοδοτεί έμμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη επιβάλει πλήρη απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση αποκάλυψε σχέδια για σταδιακή κατάργηση όλων των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων έως το 2023.

Η ΕΕ δεν είναι αρκετά ενοποιημένη για να επιβάλει μια παρόμοια απαγόρευση, δεδομένων των διαφόρων βαθμών ενεργειακής εξάρτησης που παρουσιάζουν ορισμένα κράτη μέλη. Ωστόσο, η πολιτική βούληση εντείνεται για να επιταχυνθεί η απομάκρυνση από τη ρωσική ενέργεια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να λάβουμε μια απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία για να φέρουμε τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Arturs Krišjānis Kariņš.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή παρουσίασε έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα (περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) πριν από το τέλος του έτους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα αντικατασταθεί από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από άλλους παρόχους, όπως η ΗΠΑ, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν και Αλγερία.

Το βιομεθάνιο, το καθαρό υδρογόνο, η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στην ταχεία αλλαγή, σημείωσαν οι Βρυξέλλες. Τα σχέδια πρόσφεραν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ρυθμιζόμενα ανώτατα όρια τιμών και αναδιανομή των απροσδόκητων κερδών.

«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο. Απλώς δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος της εκτελεστικής εξουσίας είναι να καταστήσει την ΕΕ «ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030».

Ακόμη και αν οι Βρυξέλλες μπορούν να παράσχουν καθοδήγηση και να διευκολύνουν τις κοινές προμήθειες, τα σχέδια θα εξαρτηθούν από τα κράτη μέλη και την ικανότητά τους να αλλάξουν γρήγορα προμηθευτές ενέργειας και να διατηρήσουν το βάρος υψηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα.

Η μετάβαση ήδη αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Bruegel, ένα οικονομικό think tank, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ μειώθηκε από 47% τον Ιανουάριο του 2021 σε 28% τον Ιανουάριο του 2022, εν μέσω εντάσεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Την Παρασκευή, η συζήτηση θα στραφεί σε οικονομικά ζητήματα, όπως οι επενδύσεις, οι αλυσίδες εφοδιασμού και η καινοτομία. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη συζήτηση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο τραυματίες από μαζική ρωσική αεροπορική επιδρομή κατά της Ουκρανίας

Παρά την θερινή ζέστη, οι ουκρανικές πόλεις αντιμετωπίζουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος και οι εισαγωγές ρεύματος της χώρας από τους Ευρωπαίους γείτονές της βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών κατά υποδομών.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος μετά την επίθεση σε ενεργειακό δίκτυο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του στο Telegram, ότι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο Κάνιβ και τον Δνείστερο δέχτηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.